Въвеждат данък върху печалбите от хазарт*

13.10.2012 | 11:47
по статията работи: Петър Чернев
Вицепремиерът Дянков против идеята за облагане на пенсиите. Според премиера най-богатите щели да пострадат от данък "лихва"
Въвеждат данък върху печалбите от хазарт*

Печалбите от хазарт и от капиталовия пазар също ще бъдат обложени с данък. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в ефира на Дарик радио.

Новите налози може да влязат в сила от началото на следващата година. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета. Целта е да има еднакво отношение към всички приходи на хората, без значение от какво са.

Дянков обясни: „Това е идеята, ако имаш най-нисък данък в ЕС, трябва всички доходи да се облагат без изключение, не трябва да имаш дупки. Идеята на плоския данък е да има еднакво третиране. Данъкът върху лихвите на депозитите трябва да се разшири с данък върху печалбите от борсите и данък върху печалбите от хазарта”.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се прокара и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще. „Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции”, обясни Дянков. Преди той бил твърдо против, а сега е „меко” против.

Трябвало да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. „Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още финансовият министър.

Пенсиите не трябва да се облагат. Те трябва да са без данък, колкото и да са големи. Хората са си заслужили тези пари, обясни вицепремиерът. Той бил противник на частните пенсионни фондове. Това било грешка, направена през 90-те години на миналия век. На българите трябвало да се даде право на избор – дали да влагат парите се в държавното или в частното осигуряване.

За данъка върху лихвите по депозитите

Дянков е категоричен, че въвеждането на данък върху лихвите по депозитите не е налагане на нов данък, а „затваряне на една преференция”. На въпрос дали не е несериозно финансовият министър да не знае, че лихвите от спестявания не се облагат, Дянков отговори: „Аз съм експерт по макроикономика. Затова имам данъчни експерти, които - ако не ми го кажат, няма как да знам. Аз мога да чета данъчните закони, но ако не излезе тема, няма как”.

Пред в. "Труд" вицепремиерът обяснява, че за момента не е уточнено дали детските влогове ще се облагат с данъка върху лихвите. Идеята била да няма изключения, "защото в противен случай много влогове ще станат детски, за да не се плаща данък върху тях".

Налогът щял да се администрира от банките, които щели да подават информация по електронен път на Националната агенция за приходите. Физическите лица нямало да бъдат затруднявани.

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари, и за нови депозити и влогове. Ако лихвата по старите спестявания се начислява след 1 януари 2013 г., тя ще бъде обложена с данък 10%, обяснява в днешния си брой вестник "Сега".

Според финансовия министър Симеон Дянков това не представлява облагане със задна дата. Вложители обаче твъдят, че облагането по депозити и влогове, направени преди 1 януари, по същество е промяна по вече сключени договори с банките с уредени условия за лихвите.

Доходът от лихви по депозити и влогове ще се смята за придобит към датата, на която е начислена лихвата. Така датата, на която са вложени парите, е без значение, ако по сумата се начислява лихва след 1 януари 2013 г., обясниха от финансовото министерство. Тъй като доходът реално се счита за получен през 2013 г., от МФ считат, че няма облагане със задна дата.

От налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с предложението за данък върху лихвите по депозитите, предаде агенция "Фокус". Той добави: "След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания".

*Информацията е актуализирана в 17.50 ч.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...