Въвеждат доброволен етикет за качество в туризма

26.05.2016 | 17:22
по статията работи: econ.bg
В момента системата от критерии се разработва
Въвеждат доброволен етикет за качество в туризма
Снимка: Thinkstock/Guliver

Разработва се система от критерии, която да стимулира предлагането на повече услуги в хотелите и ресторантите, като се предвижда въвеждането на доброволен етикет за качество.  Елемент за неговото получаване ще бъде предлагането на традиционни български продукти, произведени по БДС и браншови стандарти за качество. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на меморандум за сътрудничество между Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и девет браншови организации на български производители на храни и напитки. На церемонията присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Спазването на този Меморандум да бъде едно от изискванията, за да бъде даден етикетът за качество в туризма“, обясни Ангелкова.

По думите й целта е до края на годината да бъдат разработени и представени всички детайли, свързани с неговото получаване и прилагане, като те залегнат и в промените в Закона за туризма. Тя подчерта, че целта е да бъдат насърчени тези представители на бранша, които предлагат повече и по-разнообразни услуги извън разписаните в закона и наредбите.

„Качеството в туризма не е само добрата материална база, но и услугите, които се предлагат на място. Чрез доброволния етикет за качество ще се направят много по-видими представителите на бранша, които предлагат нещо повече на своите гости, което ще насърчи и конкурентоспособността в сектора“, каза още министърът на туризма.

Тя подчерта, че при подготовката на знака за качество се вземат предвид добрите практики във водещи туристически страни и Кодексът за качество и етика на Световната организация по туризъм. Промените няма да предизвикат допълнителни тежести за бизнеса, а напротив, ще облекчат дейността му.

Ангелкова припомни данни от миналата година, според които в местата за настаняване с 4 и 5 звезди бяха  реализирани над 11 млн. нощувки. Това е с 4% ръст спрямо 2014 г. и е над половината от всички нощувки в страната. Тук са отседнали над 3 млн. души, т.е. 7% повече спрямо 2014 г., а приходите от нощувките им регистрират увеличение от близо 10%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...