Малотрайните колбаси ще поскъпнат от началото на септември. Прогнозите на производителите са, че цената на каймата и суровата наденица ще се повишат минимум с 20%. Причина за поскъпването е фактът,
че сланината у нас изчезна, а вносната е на цена четири лева за килограм.
Няма колбас без сланина, казват месарите. В малотрайните салами тя е около 25%, а при каймите и надениците повече. Новината, че сланината у нас е свършила притесни производителите, информира
bTV.
В Европа този продукт се търгува на цена 2 евро за килограм. "Тази цена все още не може психически да бъде преодоляна. И почти няма внос. Затова в момента всъщност няма сланина", обяснява Йордан
Иванов, управител на месопреработвателно предприятие.
Една от причините сланината да изчезне от пазара е, че у нас се отглеждат все по-малко прасета. В момента изкупната цена на килограм трупно свинско месо е 4,70 лева. По този начин се стига до следния
парадокс: сланината да струва колкото килограм свинско месо.
"Получава се на практика една страхотна диспропорция в разпада на прасетата, там където сланината е била заложена примерно 20 килограма по 50 стотинки, сега 20 килограма по 4 лева , което означава,
че цената на трупното месо реално се е вдигнала", каза Иванов.
Досега всеки производител е калкулирал в цената на колбаса средно по 50 стотинки за килограм сланина. Сега за същата суровина на нашите месари се налага да плащат осем пъти повече, което неминуемо
води до нова цена на крайния продукт. Това означава, че цената на малотрайните колбаси, които в момента се продават за 4 лв., да се повиши до 5 лв.
Опасенията са, че заради скъпата сланината много от малките производители ще се опитат да я заменят с друг вид мазнина и така ще се влоши качеството и вкуса на българския колбас.