Възстановява се строителството на жилища по морето

07.11.2014 | 13:21
по статията работи: Георги Велев
В момента се строят предимно къщи и по-малко блокове, отбелязват от НСИ
Възстановява се строителството на жилища по морето

През летните месеци в страната ни са построени нови 647 жилищни сгради. Това е със 137 сгради повече спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Националния статистически институт. Така ръстът в строителството спрямо третото тримесечие на 2013 г. е 26,9%. Увеличението на новопостроените жилища пък е със 17,9 на сто, спрямо юли-август 2013 г. Обикновено това е и най-активния период за строителство през годината, припомнят специалисти.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2014 г. със стоманобетонна конструкция са 77%. Тухлена е всяка пета сграда, а панелни на практика не се строят вече. В сравнение с третото тримесечие на миналата година дори се наблюдава и спад на панелното строителство.

Най-много са новопостроените къщи, на които се падат 71,4% от общия дял на строителството през последните три месеца. Новите жилищни кооперации са 17,3 на сто. В сравнение с третото тримесечие на 2013 г. броят на къщите, жилищните кооперации, сградите от смесен тип и сградите за колективни домакинства се увеличава. Намалява обаче броят на новите вили.

Най-много са новите жилища в област Стара Загора, където са завършени 129 сгради с 415 жилища в тях. Във Варна има изградени 91 сгради с 612 жилища. Редица сгради са построени и в другата ни крайморска област. В Бургас и района новите сгради са 86 с 576 жилища. В София-град новопостроените сгради са едва 12 с общо 42 жилища.
По-голямата част от новопостроените жилища са с две стаи като такива са 36,8% от построените, отбелязват от НСИ. Тристайните апартаменти са 31.4% от общия брой жилища.

Спрямо третото тримесечие на 2013 г. обаче се отчита намаление при двустайните жилища, а като цяло се запазва структурата на блоковете, в които преобладават двустайни и тристайни апартаменти.

От НСИ добавят, че и жилищната площ се е увеличила с 21,7% и вече е 145,7 хил. кв. м. Общата полезна площ се е увеличава със сходен процент през това тримесечие и вече е 225,7 хил. кв. м. 

Увеличава се и средната полезна площ на едно новопостроено жилище като тя вече е 85.8  кв. м. През миналото лято тя е била малко над 84 кв. м.

На базата на този показател най-големи се оказват жилищата в област Шумен, където средната полезна площ е 209,5 кв. Метра. В Силистра тази площ е 186 квадрата. Най-малка е полезната площ в Благоевград, където се разпростират на 53 кв. м. В Стара Загора също живеят в по-тесни жилищата като полезната им площ е 71,2 кв. метра. Столичани живеят също в доста тесни жилища като средната площ на апартаментите е до 80 квадрата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...