Външните министри на ЕС одобриха налагането на ембарго на иранския петрол

23.01.2012 | 15:15
по статията работи: Елица Елефтерова
В момента ЕС купува около 20% от износа на иранския петрол
Външните министри на ЕС одобриха налагането на ембарго на иранския петрол
Снимка: Sxc.hu

Външните министри от ЕС одобриха официално налагането на петролно ембарго на Иран заради ядрената му програма, предаде ББС. Санкциите включват незабавна забрана на всички нови договори с Иран, докато съществуващите остават в сила до 1 юли.

Техеран продължава да отрича, че разработва ядрено оръжие и твърди, че разговорите, а не санкциите са единствения път за решаване на спора.
 
В момента ЕС купува около 20% от износа на иранския петрол. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че санкциите са начин да принудят Иран да участва в разговори, информира БТА.

"Искам отново да подчертая, че се опитваме да следваме паралелен подход - заплахата от санкции има за цел да накара Иран да приеме сериозно поканата ни да седне на масата за преговори," каза тя.

Аштън добави, че световните сили все още не са получили отгвор на направеното през октомври предложение на Иран за провеждане на нови разговори.

По-рано през деня стана ясно, че страните-членки на Европейския съюз (ЕС) са се договорили за налагането на петролно ембарго над иранския износ, в опит да се спре финансирането на иранската ядрена програма, информира Агенция "Фокус", цитирайки АФП.

"Има политическо споразумение за петролно ембарго”, заяви в началото на деня европейски дипломат, пожелал анонимност, след провелите се сутринта разговори между посланиците на 27-те страни-членки.

Агенцията припомня, че санкциите, които Европейският съюз подготвя да наложи на Иран, са най-тежките до момента. Според европейски дипломати безпрецедентните санкции ще засегнат петролния и финансовия сектор на ислямската република.

Очакваше се да бъде забранена и продажбата на злато, диаманти и други ценни метали на Иран. Съществуващите забрани за внос на петролни и химически продукти и за инвестиции ще бъдат разширени.

В същото време време американски, британски и френски боен кораб преминаха без инциденти през пролив Омруз, на входа на Персийския залив, съобщава БНР. Този пролив е важен, защото през него минава една пета от световния експорт на петрол.

Иран обаче заплаши да го блокира в отговор на европейските санкции. САЩ обявиха, че ще задържат пролива отворен, а създалото се напрежение доведе до повишаване цената на петрола.

В края на деня стана ясно също, че високопоставена делегация ще посети Иран от 29 до 31 януари за преговори по иранската ядрена програма. Делегацията ще се ръководи от главния инспектор Херман Накертс и от втория по ранг служител на МААЕ Рафаел Гроси. Информацията бе потвърдена и от Международната агенция за атомна енергия.

Миналия ноември агенцията представи доклад, в който се посочва, че "Техеран провежда действия, свързани с разработването на ядрено оръжие". Иран категорично отхвърли тези твърдения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...