Вятърът би могъл да осигурява една пета от световната електроенергия до 2030 г.

18.10.2016 | 15:40
по статията работи: econ.bg
Подобно увеличение на капацитета ще означава годишни инвестиции от 200 милиарда евро
Вятърът би могъл да осигурява една пета от световната електроенергия до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

Вятърът би могъл да осигурява около 20 на сто от електроенергията, необходима на света, през 2030 г. Това се дължи на значителното намаляване на разходите и изгледите са усърдна работа по ограничаване на изменението на климата. Изводът е на Глобалния съвет за вятърна енергия (GWEC) и бе публикуван в нов доклад във вторник, пише GreenTech.bg.

Ако миналотогодишното Парижко споразумение за климата доведе до глобален ангажимент за декарбонизация на електроенергийния сектор, общият капацитет на вятърната енергия би могъл да достигне 2110 гигавата дотогава. Подобна цифра означава почти пет пъти повече мощности от сегашното ниво, заяви индустриалната група.

Подобно увеличение на капацитета ще означава годишни инвестиции от 200 милиарда евро. Това би могло да намали емисиите на въглероден диоксид с повече от 3,3 милиарда тона годишно, сочи анализът. Според индустриалната организация, в момента общата ветроенергийна мощност в света възлиза на 433 GW – по данни от края на миналата година. Това е със 17% повече в сравнение с края на предходната година. През 2016 г. пък ветроенергийният капацитет в света се очаква да се увеличи с около 60 GW.

Голяма част от увеличението идва от Китай. Там са въведени в експлоатация 145,4 GW към края на 2015 г. Това представлява 33,6 процента от общия растеж. Все пак през следващите години този огромен дял може да намалее, защото Китай има затруднения с осигуряването на достатъчно преносен капацитет за включване на огромния брой нови ветроенергийни паркове. Този проблем води до ситуацията на т. нар. "пропиляна енергия" – електричество, което не е подадено към електропреносните мрежи заради липса на достатъчно електропреносна инфраструктура.

През първата половина на годината общо 21% от вятърната енергия в Китай е била "пропиляна енергия".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...