В Брюксел започват важни преговори за банковия съюз

08.01.2014 | 13:30
по статията работи: Симеон Досев
Постигането на компромис е ключово за стабилността на европейската финансова система
В Брюксел започват важни преговори за банковия съюз

Способността на Европейския съюз да възстанови доверието във финансовата си система до голяма степен е свързана със изграждането на единния оздравителен механизъм, който ще има правомощията да затваря и преструктурира застрашени от фалит банки в еврозоната, пише агенция „Блумбърг“.

И докато министърът на финансите на САЩ е на посещение в редица европейски столици, за да призове лидерите да засилят банковите регулации, преговарящите в Брюксел стартират днес (8 януари) преговорите за създаване на един от ключовите елементи на банковия съюз още преди изборите за Европейски парламент през май.

Още през декември финансовите министри на ЕС се договориха по отношение на оздравителния механизъм, а председателят на ЕЦБ приветства плана, въпреки че той значително се различаваше от първоначалната идея на банката. Позицията на ЕП е по-близо до първоначалното предложение, направено през юли от еврокомисарят по финансови услуги Мишел Барние. Сега пред двете страни стои предизвикателството да бъде постигнат компромис.

Предложението за единният оздравителен механизъм е част от опитите за изграждане на банков съюз, който ще преустанови връзката между финансовите институции и правителствата на страните, довела до сериозните сътресения през последните години.

Законодателната инициатива на Барние за централизирана агенция, подкрепена от единен фонд, който да поеме разходите по оздравяване, беше одобрена от парламента и ЕЦБ. Тя обаче се сблъска със съпротивата на някои национални правителства, водени от германското. Финалният вариант на предложението трябва да бъда одобрено както от ЕП, така и от страните членки, за да влезе в сила.

Със започването на преговорите в Брюксел щатският министър Лю ще призове европейските лидери да последват САЩ в изработването на по-строги правила за регулиране на банките, за да не бъдат поставени финансовите институции отвъд Океана в неблагоприятно конкурентно положение.

За да постигнат обща позиция по отношение на оздравителния механизъм, финансовите министри на ЕС преодоляха конфликти, противопоставящи малките срещу големи държави, страните от еврозоната срещу тези извън нея, както и германското желание да се защитят данъкоплатците срещу идеята на ЕЦБ за централизиран контрол.

Министрите се споразумяха за създаването през следващите 10 години на оздравителен фонд на стойност 55 млрд. евро, като паричните средства трябва да дойдат от финансовия сектор. Освен това беше подкрепено създаването на агенция, която ще взема решенията по отношение на застрашените от фалит банки.

Те обаче отложиха важни решения, в това число начинът, по който ще бъде подсигурена системата, а предложението беше разделено на две. Централизираната агенция ще бъде създадена посредством обикновената законодателна процедура, даваща равнопоставеност между ЕП и Съвета. Финансовите споразумения обаче ще бъдат уредени отделно между страните членки, което изключва ЕП от процеса.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Най-лесният начин да излезеш в отпуска в наши дни, дори да си затрупан с работа: - Шефе, ще ме пуснеш ли за десетина дена, че тука ме разследват за едни апартаменти...
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...