В Дубай се открива най-високата сграда в света

04.01.2010 | 09:35
по статията работи:
Със своите над 800 метра Бурж Дубай надминава прекия си съперник си - небостъргача Тайпе 101 в Тайван
В Дубай се открива най-високата сграда в света

Най-високата сграда в света - Бурж Дубай (Burj Dubai - Кулата на Дубай) - се открива днес в Дубай при строги мерки за сигурност, съобщава Асошиейтед прес (АП), цитирана от bTV. Окончателната височина на небостъргача засега продължава да се пази в строга тайна. Според различни източници тя е между 818 и 824.6 метра.

Със своите над 800 метра кулата надминава прекия си съперник - небостъргача Тайпе 101 в Тайван, висок "едва" 508 метра.

Дубайската кула поставя рекорд в няколко категории - за най-висока и най-многоетажна постройка, за жилищни помещения на най-голяма височина, за най-висока наблюдателна площадка (на 124-тия етаж), както и за най-много асансьори, пише БТА.

burj_dubai_604

Бурж Дубай отблизо. Снимка: Econ.bg

За удобство на обитателите, служителите в многобройните офиси и посетителите на небостъргача ще работят 49 скоростни асансьора и 8 ескалатора. Един от централните асансьори например, ще извежда посетителите на височина 504 метра със скорост 9 метра в секунда. След това друг асансьор ще поема до рекордните 637 метра.

В строителството на небостъргача са участвали близо 14 000 души, които са издигнали 160 етажа, завършили са вътрешното обзавеждане и декоративните работи, за да предадат комплекса напълно завършен днес, когато е четвъртата годишнина от встъпването в длъжност на шейх Мухамад бен Рашид ал Мактум, вицепрезидент и премиер на Дубай.

Общата стойност на небостъргача е около 4 милиарда долара.

Автор на проекта е американският архитект Ейдриън Смит, който работи заедно с чикагската архитектурна и инженерна компания "Скидмор, Оуингс и Мерил" (Skidmore, Owings and Merrill - SOM). Смит вече има опит в строителството на небостъргачи - той е и автор на проекта на небостъргача Джин Мао в Китай, чиято височина достига 420 метра. SOM са и строителните инженери на проекта.

В качеството на генерален изпълнител на строителството е избрана южнокорейската компания "Самсунг", която вече участва в строителството на Кулите Петронас в Куала Лумпур, чиято височина е 452 метра, пише Bg.wikipedia.org.

dubail21_893

Бурж Дубай. Снимка: Skyscrapercity.com

Бурж Дубай ще стане главен елемент на новия делови център на Дубай. Във вътрешността на комплекса ще бъдат разположени хотели, апартаменти, офиси и търговски центрове.

Кулата вече привлече ВИП обитатели. Ниските етажи са заети от хотел "Армани" - първият в света с интериор, проектиран от едноименната модна къща; между 19-тия и 108-мия етаж са разположени 900 апартамента, а над тях - офиси на различни компании. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника.

Край сградата се намират най-големият в света търговски център - Дубай мол (Dubai Mall), езеро с площ 24 хектара с каскада от фонтани и 19 многоетажни жилищни сгради. 

За издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата на сградата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...