В КФН няма документи за продажбата на "Доверие"

18.07.2013 | 08:40
по статията работи: Ралица Стоянова
Купувачът United Capital PLC заяви, че скоро ще уведоми комисията за сделката
В КФН няма документи за продажбата на "Доверие"
Снимка: Facebook

В Комисията по финансов надзор не са постъпвали документи за промени в собствеността на пенсионната компания "Доверие", има само прессъобщения и публикации в медиите. Това заяви председателят на комисията Стоян Мавродиев.

Вчера (17 юли) той бе извикан на изслушване в парламента заради информацията, че найг-голямото пенсионно дружество у нас има нов собственик. 

Мавродиев обясни, че на този етап няма какво да коментира, а когато постъпи официално искане за одобрение на сделката, КФН щателно ще провери купувача и произхода на средствата му, като ще разчита и на помощта на ДАНС. 

Председателят на КФН подчерта, че купувачът трябва да бъде надежден, компетентен и в добро финансово здраве. Бъдещият собственик трябва да докаже, че разполага със свои ресурси и няма да прибягва до заем, пише в. "Сега". 

Вчера всички парламентарно представени партии изказаха опасения по казуса. "Коалиция за България" настоя да не се разрешава продажбата на ПОД "Доверие" заради неясните капитали на купувача, регистриран в офшорна зона. ГЕРБ също изрази притеснения, че най-големият пенсионен фонд "Доверие" ще бъде продаден при неясни обстоятелства и съмнителен купувач. От "Атака" обявиха, че пенсионните фондове са приготвени за грабеж, а парите на хората в тях не са гарантирани в случай, че собственикът присвои активите и изчезне зад граница. От ДПС призоваха да се внимава със стабилността на пенсионната система. 

Дружеството United Capital PLC, което ще купи над 92% от "Доверие", управлява активи за над 2 млрд. евро. Компанията е регистрирана съгласно законодателството на Великобритания за управление на активи и към настоящия момент е в процедура за публично предлагане на акции и без обвързване с офшорни капитали, гласи съобщение на дружеството.

United Capital PLC има участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, индустриални активи и банки в няколко държави. Понастоящем дружеството е в процедура на придобиване на две банкови институции на територията на ЕС и САЩ. Един от основните инвеститори в компанията е Сергей Мастюгин - член на Надзорния съвет на ИнвестБанк, Русия.

Капиталът за покупката на "Доверие" ще бъде от акционерите на United Capital съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България, заявяват от фонда. От съобщението на United Capital става ясно още, че регулаторните органи в Австрия са уведомени за сделката, а българските тепърва ще получат информация за нея.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...