В Разград подаряват велосипед за автомобил в гаража

26.09.2009 | 09:10
по статията работи:
Съветник предлага във всяко платно на най-натоварените улици да се маркира място за велоалея с ширина един метър
В Разград подаряват велосипед за автомобил в гаража

Община Разград ще подарява поне 100 велосипеда годишно на местни жители, които подпишат сертификат, че няма да карат автомобила си в града. Това предвижда Програмата за стимулиране използването на велосипеди за придвижване в Разград, която предстои да бъде гласувана на сесия на местния парламент.

Идеята да се стимулира придвижването на разградчани в рамките на града с велосипеди е на общинския съветник Пейчо Георгиев. Според него, ако се реализира програмата за стимулиране използването на велосипеди, пациентите при лекарите ще намалеят, въздухът по улиците ще стане по-чист, а дупките по шосетата - по-малко.

Автомобилисти, които поемат ангажимента да не използват автомобила за придвижване в Разград, освен когато влизат и излизат от него, могат да бъдат номинирани за хора, които да получат по един велосипед подарък от общината, това е стимулът. Може да се оформят подходящи правила, да се оформи подходящ сертификат, който да получи този човек, да го подпише, да поеме ангажимент. Георгиев предвижда програмата да стартира догодина и да продължи до 2014 г.

„Изредил съм предимствата, които носи едно стимулиране на възможността хората да ползват повече велосипеди в градски условия по отношение здравето на хората, по отношение на околната среда и най-вече по отношение ангажиментите на общината към запазване, поддържане и съхранение на общинската пътна инфраструктура, най-вече на градската", каза Георгиев.

Съветникът предлага във всяко платно на най-натоварените улици в Разград да се маркира място за велоалея с ширина един метър, да се изграждат годишно по 200 паркоместа за велосипеди, да се проектира и изработи велопарк с рампи, виражи, скокове, завои за майсторско управление на велосипеди, пише в. "Монитор".

На заседания на постоянните комисии към местния парламент вече бе създадена работна група, която да обмисли детайлите от програмата. Очаква се документът да бъде гласуван от общинския съвет на октомврийската му сесия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...