В Турция пристига първият танкер с втечнен газ за България

12.04.2023 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура на Турция, ще пристигне днес на терминал "Marmara Ereglisi LNG"
В Турция пристига първият танкер с втечнен газ за България
Снимка: под лиценза на creative commons

Първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура на Турция, ще пристигне днес на терминал "Marmara Ereglisi LNG".

По този повод от 11,00 ч местно време министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева ще посетят терминала, който се намира на 35 км източно от град Текирдаг на брега на Мраморно море, предадоха медиите.

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания "Шениер", която спечели обявения от обществения доставчик през месец септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз". Едно от условията на газовата компания за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

Споразумението между "Боташ" и "Булгаргаз" беше подписано в София на 3 януари тази година и е със срок 13 години. С него българският обществен доставчик получи достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се 1,5 млрд. куб. метра газ да бъде трансфериран на година.

Танкерът, който ще пристигне на 12 април, е за 50 млн. куб. метра, информира още в края на март изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Газовата компания е подписала договор с доставчика и няма посредници. Плаща се сумата за слот, регазификация, съхранение и пренос до точката за междусистемно свързване между България и Турция.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...