В изборния ден доминират организационните нередности

27.10.2019 | 18:35
по статията работи: econ.bg
Нараства честотата на сигнали за контролиран вот: разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина, снимане с телефон на бюлетини в тъмната стаичка и др.
В изборния ден доминират организационните нередности

В изборния ден доминират организационните нередности, сред които се открояват неспазването на процедурите за боравене с бюлетините: предварително откъсване на бюлетини, питане на избирателите дали желаят да получат всички бюлетини или част от тях, поставяне на различните в три отделни урни.

Нараства честотата на сигнали за контролиран вот: разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина, снимане с телефон на бюлетини в тъмната стаичка и др.

Освен това се забелязват първи признаци на групово придвижване на граждани до секциите (групи от по 7-8 граждани, които видимо няма връзки помежду си, отиват до секция). Данните са от сигнали и наблюдения на "Прозрачност без граници".

Политически партии също са подали сигнали за нарушения, като има няколко случая на извозване на гласоподаватели с лични автомобили, както и различни случаи на предварително попълнени бюлетини, агитация около секциите и други.

Днес преди обяд в избирателна секция в училище в столичния жк "Люлин" влязъл мъж и започнал да прави снимки с фотоапарат. Възникнал спор между него и председателя на избирателната комисия, за което той е бил помолен да напусне, съобщават от пресцентъра на МВР.

Намиращите се на място полицейски служители проверили извън секцията документите му за самоличност. Други полицейски правомощия спрямо мъжа не са прилагани. Председателят на секционната комисия е взела отношение за констатираните факти, че мъжът снимал без необходимото позволение в секцията.

От наблюдателите и от граждани, обадили се на горещата телефонна линия, са получени 23 сигнала за организационни нередности, 4 сигнала за контролиран вот и 1 сигнал за нарушаване правилата за агитация, съобщават от "Прозрачност без граници".

Сред най-често срещаните организационни нередности и нарушения са случаи на предварително откъсване на бюлетини от кочаните, за да процедират по-бързо с подаването на избирателите (в София и Пловдив), питане на гласоподавателите дали ще гласуват с една бюлетина или с всички (Пловдив – СИК 51 и Перник – СИК 41), бюлетини се поставят в три отделни урни вместо в една (София, "Младост 4", 131-во училище). Констатирани са още случаи на пропуск при поставяне на втори печат на бюлетина (София, 35-о училище), пропуск при отбелязване в избирателния списък, че избиратели са гласували (София, "Лозенец", 35-о училище).

От "Прозрачност без граници" съобщават, че са получили сигнали и че отрязъците с контролни номера не се поставят веднага в кутията, а се събират и се поставят периодично и че кутията с отрязъци се запълва бързо и скоро ще се препълни.

Съмнения за купен или контролиран вот има в Хасково след сигнал за заснемане на бюлетини с телефон в тъмната стаичка (Хасково, СИК 32, като комисията се е поколебала как да постъпи и член на комисията е отправил молба към гласоподавателя да си изтрие снимката).

В Перник гражданин е разкрил тайната на своя вот, като излязъл с отворена попълнена бюлетина, като членовете на комисията не са реагирали с препоръка да я затвори (Перник, читалище "Просвета", СИК 41). Освен това в същата секция в Перник член на комисията е разкрил тайната на вота на гражданин, като проверил как е попълнил своята бюлетина.

Контролиран вот и групово гласуване е забелязано в Перник, след като групи от по 7-8 граждани отиват до секцията (СИК 40 в града). До настоящия момент Асоциация "Прозрачност без граници" е отправила 2 писмени сигнала до изборната администрация.

Сигнал за нарушения в изборния ден е постъпил до ОИК-Сунгурларе и до районното полицейско управление, подаден от централата на ГЕРБ. От общинската структура на партията алармират за нерегламентирано организирано извозване с личен транспорт.

"Подадохме жалба за нарушаване на чл. 182, ал. 4 от ИК и чл. 167, ал.2 от НК, това е грубо нарушение на изборния ден. При нас постъпи сигнал, че на територията на с. Подвис кандидатът за кмет от ПП "Възраждане" Галина Тодорова е довеждала с личен транспорт до избирателната секция гласоподаватели. Още по-фрапантното е, че довежданите до секцията са пристигали с готово попълнени образци на бюлетини", посочват от ГЕРБ - Сунгурларе.

За нарушението е потвърдил и председателят на избирателната комисия в секция № 22. Той е осуетил гласуването и самото гласуване. От ръководството на ГЕРБ очакват проверка от страна на ОИК - Сунгурларе, и на служителите на реда.

Подобна жалба има и в Трявна. ГЕРБ - Трявна, сигнализира Общинската избирателна комисия за това, че в деня на провеждане на изборите лицето Мариян Ганчев извършва предизборна агитация и извозва хора до изборните секции, където да гласуват за неговата съпруга Гергана Ганчева – кандидат за кмет от МК "Български социалдемократи".

"Мариян Ганчев периодично обикаля около СИК №073500018, както и територията на цялата община, спира гражданите, отиващи да упражнят своето право на глас и ги приканва да гласуват за кандидата за кмет на община Трявна Гергана Ганчева. Отделно от това - Мариян Ганчев обикаля и домовете на хората и ги приканва да отидат да гласуват за кандидата за кмет на община Трявна – Гергана Ганчева", се казва още в жалбата, в която категорично се посочва, че действието представлява нарушение на разпоредбите на ИК.

Днес към 16.00 часа от щаба на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова са подадени 29 жалби към Общинската избирателна комисия за нарушения в изборния ден. Сред най-фрапантните случаи е 26-а секция в 22 СОУ, която оперира с печата на 25-а секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни.

Дискриминация е проявена към трима души – законно упълномощени представители на ИК на Манолова, които не са допуснати да се регистрират в секция 1, 2 и 3 в 137-о СОУ в жк "Люлин".

Трети случай на нарушение е констатиран в кв. "Дружба", където е отказана регистрация на представител на ИК на Мая Манолова от председател на секционна избирателна комисия, с аргумента, "че е всеизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв". Председателят на Инициативния комитет на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова е Никола Вапцаров – праплеменник на поета.

Другият сигнал е от 5-а секция в Първа математическа гимназия в "Красно село", където гражданин е получил предварително попълнена бюлетина за друг кандидат.

Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за кмет на Стара Загора от коалиция "Алтернативата на гражданите" Янко Янков по искане на главния прокурор. Причина за това е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура.

Претендентът за кмет ще бъде привлечен като обвиняем. За какво обаче не става ясно в решението на ЦИК. В предизборния му щаб са изключително изненадани от новината за решението на ЦИК и образуваното досъдебно производство. Опитват се да се свържат с Янко Янков, но телефонът му е изключен, съобщава БНР.

"Това не означава, че е заличена регистрацията му като кандидат за кмет и общински съветник и той продължава да участва в това си качество в изборите", съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова.

По-рано днес в Пловдив Цацаров съобщи, че четирима са арестувани за купуване на гласове, а на други 10 са повдигнати обвинения. На 9 души вече е свален имунитета днес е поискано да бъде свален имунитетът на още петима. Двама от тях са кандидати за кметове, а останалите – за общински съветници, посочи още главният прокурор.

Местната коалиция ГЕРБ/СДС подаде жалба за незаконосъобразна агитация от страна на Евгений Белий – кандидат за общински съветник от коалиция "БСП за България", в коридорите и пред входа на секционните избирателни комисии в 123-то СУ "Стефан Стамболов", район "Красна поляна" в София.

Кандидатът провежда агитация, като се среща и разговаря с избиратели в коридора на училището в изборния ден. В жалбата местната коалиция настоява да бъде извършена проверка във връзка с изложените обстоятелства и съответно да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на посоченото нарушение на Изборния кодекс и санкциониране на нарушителите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...