В крайна сметка прокуратурата ще спира сделките за 48 часа

03.04.2015 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Текстът ще бъде прехвърлен като поправка в ГПК преди разглеждането му на второ четене
В крайна сметка прокуратурата ще спира сделките за 48 часа
Снимка: iNews.bg / Радила Радилова

Ситуацията около разширените прокурорски правомощия се заплете напълно и вече никой не знае какви са точно намеренията на управляващите. Много хора си отдъхнаха, след като бяха оттеглени промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Защото решиха, че така отпада най-скандалната поправка, която дава право на прокурора да спира финансови и търговски сделки за 48 часа.

Текстът бе заложен в проектозакон за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Цветан Цветанов и представители на Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ. Днес изненадващо Цветан Цветанов обяви, че оттегля този законопроект, защото целта на предложенията може да се изпълни и с приетите по-рано поправки в Гражданския процесуален кодекс.

Час по-късно стана ясно, че управляващите не са се отказали от скандалния текст, а ще го вкарат между двете четения като поправка в Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/.  Каза го в прав текст депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов: "Предложените текстове, свързани с правомощия на прокуратурата, в оттегления от вносителите Законопроект за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ ще бъдат записани в редактиран вид в Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, който днес беше приет на първо четене в парламента", заяви той.

Депутатът обясни, че това ще стане с предложение за промяна в законопроекта между първо и второ четене, като текстовете ще бъдат записани в Преходните и заключителните разпоредби, с които се прави изменение в Закона за съдебната власт.

Текстовете, които след редакция ще бъдат пренесени в Законопроекта за изменение и допълнение на ГПК, са свързани с взимане на мерки за предотвратяване на престъпления. Предвижда се в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа, уточни Данаил Кирилов, като допълни, че текстовете ще бъдат прецизирани.

"Коментирахме много детайли, включително кои са изключителните случаи. Ще опишем максимално конкретно видове случаи, въпреки че това е по-лошата тактика, в които действително държавният интерес може да бъде засегнат. Има се предвид такива случаи, които да имат съществено действие върху икономическата стабилност и националната сигурност на държавата", обясни депутатът.

"Ще повишим и степента на прокурора, който може да налага такива мерки, т.е. не всеки прокурор да може да ги налага, да бъде най-малко апелативен прокурор", посочи той.

"Трябва до краен предел да прецизираме, затова и приехме всички укори от правно-техническа страна. Не твърдим, че на първо четене е внесен перфектен текст, но беше внесена идеята", каза Данаил Кирилов. Той обясни, че са проведени много разговори с експерти, включително в Правната комисия.

Попитан за идеята тези правомощия вместо на прокуратурата да бъдат вменени на финансовия министър, Кирилов заяви, че се подхожда "доста параноично към един ключов орган в съдебната система". "Но ако това ще успокои обществото, не е невъзможно орган на изпълнителната власт да предлага такива действия на независимия прокурор", допълни той.

Според Кирилов ще бъде запазен съдебният контрол, но "реално няма как да има реакция на съда преди въпросните 48 часа мярка, наложена от прокуратурата". През това време тя ще събира доказателства, обясни Кирилов.

Идеята е тези предложения да бъдат готови до понеделник, каза председателят на правната комисия. По-рано днес депутатите гласуваха тридневен срок за предложения преди влизането на законопроекта за промени в ГПК  за второ четене в парламентарните комисии.

Източник: iNews.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 21.02   1613 г. – Михаил Романов е избран за цар на Русия. 1719 г. – Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в тази...