Газовият интерконектор между Гърция и България на крачка от сертифициране

11.10.2019 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Енергийните регулатори на двете държави одобриха Мрежовия и Тарифен кодекс за проекта IGB, което е предпоставка за подписване на дългосрочни споразумения за пренос на газ за резервирания капацитет на газопровода
Газовият интерконектор между Гърция и България на крачка от сертифициране
Снимка: под лиценза на creative commons

Националните енергийни регулаторни органи на Гърция и България излязоха със съвместно решение за одобрение на Мрежови кодекс и Тарифен кодекс на проекта за интерконектор Гърция-България. С това проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД  финализира успешно следващата стъпка от процеса към сертифициране като независим газопреносен оператор. 

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Регулаторния орган за енергетика (РАЕ) даде възможност на ICGB да пристъпи към подписване на дългосрочни споразумения за пренос на газ с петимата търговци, които към момента са резервирали капацитет от интерконектора. Споразуменията за пренос на газ са основополагащи за успешната реализация на проекта, тъй като чрез тях се гарантират приходите на газопровода за период от 25 години. 

Изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос изразиха благодарности към регулаторите на Гърция и България за взетото съвместно решение. По думите им одобрението на кодексите ще даде възможност за придвижването на работата по проекта и ще допринесе за гарантирането на дългосрочни споразумения за доставки на газ от диверсифицирани източници. 

Мрежовият кодекс съдържа правилата и процедурите за експлоатация на газопровода IGB, правата и задълженията на преносния оператор и мрежовите ползватели, както и:

Процедури за управление на претоварването; 

Правила за предоставяне на капацитетни продукти и услуги;

Процедури за предоставяне на информация и публикуване на данни.

Мрежовият кодекс гарантира прозрачни и недискриминационни условия за достъп до газопровода и предоставяните услуги от страна на ICGB на всички ползватели на мрежата.

Тарифният кодекс на проекта определя тарифата за всички ползватели на интерконектора, която възприема входно-изходния модел, и определя тарифен механизъм за всички капацитетни продукти, предлагани от проектната компания.  

Проектът IGB предвижда изграждането на газов интерконектор между Гърция и България, като свързващите точки за двете държави са при градовете Комотини и Стара Загора. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и осигуряване на диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес и е отбелязан като водещ проект в инициативата CESEC (Енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа). Правителствата на България и Гърция са определили IGB за проект от национално значение. Интерконекторът е ключова част от стратегията за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България - Гърция, България - Румъния, Румъния - Унгария.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). 

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...