Газът поскъпва с 4.88%

19.06.2012 | 12:02
по статията работи: Петър Чернев
Цената на парното в София ще се повиши
Газът поскъпва с 4.88%

Увеличението на цената на газа е 4.88% от 1 юли. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”.

Увеличението на цената на газа ще се отрази по съответен начин на топлинната енергия. В София ще има увеличение.

"Предстои да решим дали да направим корекцията от 1 юли, или на следващ етап, имайки предвид очакванията за намаление цената на газа. Дай Боже да се случи и веднага ще го отразим. Направили сме съответните анализи още вчера при тази цена на газа. Тенденцията за намаление, дори при тази цена на газа, се запазва, с изключение обаче на „Топлофикация София", коментира Семерджиев. Той обясни, че се очаква поскъпване на топлинната енергия в София. 

Припомняме ви, че миналата седмица от "Булграгаз" поискаха суровината да поскъпне с 15.73 на сто от началото на юли.

Сред основните мотиви бяха посочени

  • "Несбъдването” на параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената за второто тримесечие и реално необходимостта от по-високи приходи от получените при прилагането на утвърдената цена от 699,10 лв. за хиляда кубични метра без ДДС и акциз.
  • Необходимостта от нагнетяването (съхранението) на количества природен газ (148,5 млн. м3) в ПГХ „Чирен” за сигурност на доставките през следващия отоплителен сезон.

От документа ставаше ясно още, че разчетите не включват необходимостта от покриване на недовзетия приход на „Булгаргаз” ЕАД от предходни периоди. По този повод беше припомнено, че финансовият отчет на дружеството показва, че то е завършило 2011 г. със загуба в размер на 73,2 млн. лв. Картината за газовия доставчик ставала още по-трудна и от факта, че към 30 април 2012 г. то отчита оперативната загуба в размер на 101,821 млн. лв.

Междувременно за очакваното поскъпване на тока с около 10 на сто от 1 юли Семерджиев заяви, че не могат да бъдат намерени резерви то да бъде по-малко. Това било така, тъй като върху него влияят множество фактори -
добавката за зелена енергия, за енергията, закупувана от когенерациите, невъзвращаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ "Бобов дол", както и отчитането на разходи на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година. Обяснението беше дадено специално за БТА.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...