Гарантиран е зърненият баланс на страната

01.03.2013 | 15:14
по статията работи: Лили Бончева
"Оставям един спокоен и гарантиран сектор „Земеделие”, коментира Мирослав Найденов
Гарантиран е зърненият баланс на страната
Снимка: Sxc.hu

Оставяме осигурен зърнения баланс на страната, заяви по време на редовното заседание на Консултативния съвет по зърното днес, министърът на земеделието и храните в оставка д-р Мирослав Найденов.

Посевите се развиват добре и ако няма неблагоприятни климатични условия, зърненият баланс на страната е гарантиран и прогнозируем, увери д-р Найденов.

Информацията бе потвърдена и от изнесените данни за посевите, предоставена от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

11 292 000 дка са засетите площи с пшеница, което е с 5,5% повече от миналата година. Зимният ечемик е 1 823 000 дка, което е почти колкото миналогодишното количество. 92 793 дка са засетите площи с ръж, което е с почти 2% повече от миналогодишните площи. 107 899 дка тритикалe има засято през тази есенна кампания, което е със 7,4 % повече от миналогодишното. Най-голяма е промяната при рапицата, като площите са с 29,5 % по-малко от миналата година или 1 777 000 дка, сочат обзорните данни на дирекция „Растениевъдство” на Министерство на земеделието и храните.

По време на заседанието на Консултативния съвет министър Найденов отчете още, че субсидиите на земеделските производители  за единица площ вече са изплатени, като се очаква до края на март парите да си получат и тютюнопроизводителите, а също да започне и изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство.

На съвета беше взето решение да се предложи на президента да бъде запазен основният експертен състав, който води преговорите с ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство предвид на важните решения, които Комисията предстои да вземе за бъдещето на ОСП през юни тази година до края на Ирландското председателство на ЕС. Това е от голямо значение за развитието на земеделието в България през новия програмен период, доколкото одобрените правила за прилагане на финансовото подпомагане ще дадат възможност за навременно усвояване на европейските средства, предназначени за сектора в периода 2014-2020. Тогава в българското земеделие се очаква 7.5 млрд. евро, което е с около 2 млрд. евро повече от периода 2007-2014 г, посочи министър Найденов.

Той заяви още, че остава като цяло един спокоен и гарантиран сектор „Земеделие”. В сектора са ангажирани пряко около 600 000 души, посочи той, като въпреки кризата това остана единственият отрасъл, който бележи ръст и спомага за намаляване на безработицата. Именно в този контекст бе и споделеното общо мнение на членовете на Консултативния съвет по зърното към Министъра на земеделието и храните, подкрепено и от министърът в оставка Мирослав Найденов, че е от особена важност в Обществения съвет към президента, който се създава в момента, да вземат участие и представители на браншовите организации от сектор „Земеделие”. Това ще даде възможност диалогът между държавните институции и организациите в аграрния бизнес да продължи успешно и занапред. Членовете на съвета взеха решение да изпратят това свое предложение официално до президента на България. 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...