Гарантират новата работа на безработни младежи

18.12.2013 | 14:15
по статията работи: Елица Елефтерова
Програмата започва да функционира от 1 януари 2014 г. Средствата идват от националния бюджет
Гарантират новата работа на безработни младежи

Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта прие на днешното си заседание Министерски съвет. Това обяви след края на заседанието заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова.

Планът е разработен в изпълнение на Препоръка на Съвета на ЕС от април месец тази година. С нея се препоръчва на държавите членки да гарантират, че всички млади хора на възраст под 25 години ще получават добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на 4-ри месеца след като останат без работа или напуснат системата на формалното образование. Успоредно с това ще продължи и работата с младежите на възраст до 29 години. 

Така планът ще се състои от две основни части - първата е превантивна и цели активиране на младежите за търсене на работа и включване на допълнителна квалификация или завършване на обучение. Втората част на гаранцията включва мерки за интегриране на пазара на труда.

Програмата ще започне да функционира още от 1 януари 2014 г.  със средства от националния бюджет в размер на 24 млн. лв. Сумата е близо една трета от отделените средства за изпълнение на националния план за заетостта за 2014 година, обясни Янкова.

Общо за целия период от 2014 г. до 2020 г. за всички младежи до 29-годишна възраст страната ще разполага с близо 409 млн. лв. Основната концентрация от тези средства - около 230 млн. лв., ще бъдат разходвани в различни програми и мерки за предоставяне на услуги през 2014 и 2015 година, а акцентът ще бъде насочен към младежите до 24 години.

Янкова цитира данните на Евростат, като отбеляза, че нивото на безработица на младежите между 15 и 24 години към октомври е 28.1%. Целта, която си поставят от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) с младежката гаранция, е до 2020 година нивото на безработица на всички младежи да бъде сведен до 7% от общия брой безработни, заяви зам.-министърът.

За изпълнението на тази гаранция още в началото на 2014 година ще бъде създаден координационен съвет с председател министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, заедно с министерство на образованието и Министерството на младежта и спорта и други, стана ясно още от думите на Янков. Целта на този съвет е да извършва контрол и мониторинг върху изпълнението на Европейската гаранция за младежта.

Планът е насочен към подобряване на квалификацията, тъй като 49% от безработните младежи до 24 години са с основно и по-ниско образование и едва 7% са с висше образование. Общият дял на безработните висшисти до 29 години е 12%, което не е високо, според Янкова. Тя поясни, че средствата ще бъдат включени в различни програми и услуги, които през годините до 2020 г. ще обхванат около 420 хил. младежи.

През 2014 г. индивидуални планове за действие се очаква да бъдат изготвени на 75 хил. младежи. По ОП "Развитие на човешките ресурси" 30 млн. евро се предвижда да бъде осигурена нова заетост на 1270 младежа, а 14 хил. младежи ще бъдат включени в мотивационно обучение. Общо за 2014 г. очакваните средства, които да бъдат разходвани за дейности, свързани с интегриране на младежи на пазара на труда са 124 млн. лв., осигурени от еврофинансирането по гаранцията за младежта, националния бюджет и средства, които са по настоящата програма "Развитие на човешките ресурси", поясни Росица Янкова.

Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...