Гарантират студентското кредитиране с 40 млн. лв.

21.10.2009 | 14:50
по статията работи:
През следващата година стартира изпълнението на шест проекта с държавни заеми и гаранции
Гарантират студентското кредитиране с 40 млн. лв.

През 2010 г. с държавни заеми и гаранции ще стартира изпълнението на шест проекта. С тях ще се подпомогнат ключови сектори като инфраструктура, образование и наука, информира правителствената информационна служба.

"Инфраструктурните проекти са в много напреднала фаза и от март 2010 г., като антикризисна мярка, започва изпълнението им", подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Съоръженията са изключително важни за облекчаване на трафика в София и Бургас и за повишаване пропускателната възможност на едни от най-натоварените пътни участъци, обясни министърът.

С държавни заеми ще започне изпълнението на четири проекта. С пари от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще се реализират пътен възел Бургас-Меден рудник и около 2 км от Софийски околовръстен път - Южна дъга, което е участъкът от "Симеоновско шосе" до "Младост 4". Общата стойност на пътния възел е 11,2 млн. евро. От тях 7 млн. евро ще бъдат от ЕИБ, а останалите са национално съфинансиране. 12,7 млн. евро ще бъдат вложени в Южната дъга на столицата. От тях 8 млн. евро са кредит от финансовата институция, а останалите от републиканския бюджет. И двата проекта ще се реализират в периода 2010-2012 г.

Проектът "Техническа инфраструктура 2010-2013 г." ще стартира с кредит от 34,3 млн. евро, предоставени от KfW. Той ще се изпълнява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С тези средства ще се укрепи икономическата и туристическата инфраструктура, като ще бъдат предприети необходимите мерки за справяне със свлачищата и наводненията в градовете Русе, Силистра, Поморие и др.

Световната банка ще финансира с до 81 млн. евро друг проект на МРРБ - "Развитие на общинската инфраструктура". С тези средства ще се финансира доизграждането на язовирите „Пловдивци", "Нейковци" и „Луда Яна", а „Студена" ще се реконструира. Предвижда се и изработването на 48 плана по новия Закон за водите.

С държавногорантиран заем до 127 млн. евро от Световната банка ще бъде подкрепен проектът "Стабилизиране на железопътната инфраструктура в периода 2009-2010".

С 40 млн. лв. ще се гарантира студентското кредитиране по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Гаранциите ще бъдат предоставяни на местни банки, които са сключили договор с министъра на образованието, младежта и науката за участие в системата за кредитиране.

Усвояването на заема за обучение ще става чрез преводи по банковата сметка на висшето училище или научната организация в срок, определен в договора, а на кредита за издръжка - чрез преводи по сметка на картополучателя в началото на всеки семестър. И двата вида заеми ще са в лева. Предвижда се първите кредити на студентите да бъдат предоставени през втория семестър на настоящата учебна година.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...