Гласували сме против задължителния ОВОС при проучване на шистов газ

22.01.2014 | 17:30
по статията работи: Петя Бързилска
Шистовият газ поражда надежди, но е и причина за загриженост, смята европейският комисар по околната среда
Гласували сме против задължителния ОВОС при проучване на шистов газ

България е гласувала против задължителния ОВОС при проучване на шистов газ на заседание в Брюксел в края на миналата година. Според екозащитници това може да застраши екологията на България.

Мариана Христова от Гражданска инициатива "Против фракинга" заяви, че на заседание на Министерски съвет на 18 декември 2013 г. е била приета официална позиция на страната ни относно поправките в европейската директива по ОВОС. По-късно на 20 декември в Брюксел гласът на България е бил за отпадане на задължителния ОВОС. Така са гласували общо седем страни от ЕС. Останалите 19 са подкрепили оставането на задължителния ОВОС, предаде БТА.

Според Христова, ако няма общоевропейски регламент за задължителен ОВОС, се ограничава възможността на страната ни да реагира при започването на проучвания в съседни държави в райони в непосредствена близост до границата ни. Компаниите се стремят да избегнат процедурите по ОВОС, но това не трябва да се допуска, категорични са природозащитниците.

Борислав Сандов от ПП "Зелените" заяви, че във всички европейски страни, в които компании са заявили интерес да правят проучвания за шистов газ и страните им са гласували за отпадането на ОВОС, има остро обществено недоволство. Той смята, че се готви общоевропейски протест срещу отпадането на ОВОС, който ще се състои при следващото
заседание на комисията по околна среда и води към Европейския парламент.

Припомняме, че Европейската комисия излезе с позиция за създаване на препоръчителни правила за проучването и добива на шистов газ за страните, които възнамеряват да го правят. За момента регламентите на ЕС в това отношение не са задължителни, но е възможно за в бъдеще да станат. Междувременно екологичният министър Искра Михайлова както и премиерът Пламен Орешарски заявиха, че страната ни няма да променя законодателството си и ще се запази наложения мораториум за добив на шистов газ у нас.

Също така, препоръката е насочена към създаване на равнопоставеност в рамките на стопанския отрасъл и към определяне на по-ясна нормативна рамка за

Редица специалисти обаче поискаха технологията фракинг да бъде разрешена у нас, за да може поне да се проучи какви находища може да има у нас. 

Припомняме, че след спирането на доставките на газ от Русия през Украйна в началото на 2009 г. редица производства у нас пострадаха.

От екологичното министерство също заявиха, че подобни решения за налагане на мораториум са крайни, но няма да бъдат инициатор за премахването му. Специалистите са на мнение, че страната ни не бива да пропуска шанса да бъде енергийно независима, а самата технология може да бъде стриктно контролирана от властите. Енергийният експерт Христо
Казанджиев нееднократно е обяснявал как франкингът се е използвал и преди у нас и никога не е имало проблеми със сондажите. Наложеният мораториум обаче е спрял почти всички проучвания за нефт и газ у нас.

"Шистовият газ поражда надежди в някои райони на Европа, но в същото време е и причина за загриженост от страна на обществеността, заяви европейският комисар по околната среда Янез Поточник. По думите му Европейската комисия откликва на призивите за предприемане на съответно действие с публикуването на минимално изискуеми принципи, които държавите членки се приканват да следват. Това се прави във връзка с безпокойствата за околната среда и здравето.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....