Глоба от 10 млн. евро за UBS във Франция

26.06.2013 | 17:30
по статията работи: Момчил Лалев
UBS и подразделението й във Франция са официално разследвани заради подпомагане на заможни клиенти да си откриват недекларирани банкови сметки в Швейцария
Глоба от 10 млн. евро за UBS във Франция

Френското подразделение на швейцарската банка UBS понесе глоба от 10 млн. евро от страна на регулаторите за неизпълнение на задължението от страна на банката за затягане на контрола на "прането" на пари и укриването на данъци, информира "Би Би Си".

UBS и подразделението й във Франция са официално разследвани по обвинения в подпомагане на техни заможни клиенти да си откриват недекларирани банкови сметки в Швейцария. В анонимно писмо се предполага, че паралелните сметки са отворени в Швейцария, но недекларирани във Франция, което е незаконно съгласно френското законодателство.

Банката категорично отхвърля "спорния характер" на обвинението и каза, че обмисля обжалването му. Регулаторът заяви от своя страна, че мерките, предприети от UBS са били "небрежни".

Парижките прокурори, които водят разследването, работят и в насока - дали UBS е създала система за счетоводство "в сянка", използвано за тайни трансфери между френските и швейцарски банкови сметки.

В оповестена декларация от UBS заявиха: "Не сме съгласни с много от обвиненията спрямо нас. Банката ще анализира ситуацията и ще прецени дали да обжалва в подходящия момент. UBS не толерира действия, целящи да подпомагат клиенти на банката да заобикалят данъчните закони и задължения".

Обвиненията срещу UBS първоначално се появиха на бял свят, след като бивши служители на банката подадоха сигнали за нелегални практики, в които участват стотици частни и корпоративни клиенти.

Банката има и повдигнато обвинение за манипулиране на световните лихвени нива, сред които Лондонския междубанков лихвен показател - LIBOR.


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...