Глобиха "Топлофикация" за злоупотреба с господстващо положение*

25.02.2013 | 11:53
по статията работи: Лили Бончева
Дружеството ще обжалва решението и глобата в размер на над 335 хил. лв.
Глобиха "Топлофикация" за злоупотреба с господстващо положение*

Kомисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че „Топлофикация София” ЕАД е злоупотребила с господстващото си положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сгради етажна собственост (СЕС).

Нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като възпрепятства навлизането на нов конкурент на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия на потребители в СЕС, коментират от Комисията.

КЗК е наложила имуществена санкция на дружеството в размер на 338 094 лева. Санкцията е формирана въз основа на приходите на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия за 2011 г. Комисията освен това е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението и прекратяването му в хода на производството, веднага след намесата на КЗК.

„Топлофикация София“ ЕАД е предприятие с господстващо положение на регионалния пазар на продажба и пренос на топлинна енергия за битови нужди, като в същото време участва и на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в СЕС и се явява конкурент на подателя на искането „ПМУ Инженеринг” ООД, допълват от Комисията.

Проучването е  установило, че Топлофикация София е злоупотребило с господстващото си положение, като е забавило навлизането на своя нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия. В продължение на 3 месеца (14 декември 2011 г. - 14 март 2012 г.) топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с “ПМУ Инженеринг” ООД за извършване на услугата, като междувременно е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди. В писма до потребителите, в които предлага услугите си, "Топлофикация София” ЕАД не ги е информирала, че е необходимо да сменят уредите си „Минол Местехник“, които единствено “ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови - „Сименс“ или „Сенсус“, в случай на избора му за топлинен счетоводител.

"Топлофикация София" ще обжалва в законоустановения 14-дневен срок решението на КЗК, съобщиха от дружеството. "Решението е неправилно и необосновано, а размерът на наложената глоба не е определен коректно на базата на реалните приходи на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия през  2011 г.", коментират от дружеството. 

Според тях компанията не е забавила навлизането на свой конкурент на пазара на дяловото разпределение в столицата, а е действала изцяло в защита на своите клиенти. Експертите на компанията са настоявали да бъдат коректно изготвени и представени необходимите документи, съобразно законодателството и след това да се пристъпи към сключването на такъв договор. В нормативната база не е изрично посочен краен срок за сключване на договор с търговец за извършване на услугата дялово разпределение.

Фирма „ПМУ Инженеринг” е оттеглила претенциите си към "Топлофикация София" и е заявила желанието си да бъде прекратена процедурата.

Въпреки това КЗК е решила да не се съобрази с искането на фирмата - топлинен счетоводител и се е самосезирала по казуса, уточняват от "Топлофикация". От дружеството смятат, че не са нарушили нормативната уредба и ще предприемат действия за обжалване на решението на КЗК пред ВАС. 

От "топлофикация" уточняват, че сумата, посочена в решението на КЗК  не може да бъде начислена в сметките на клиентите, тъй като столичани  плащат според показанията на търговските  уреди – топломерите, монтирани  в абонатната станция на сградата.

*Информацията е актуализирана в 16:40 часа

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...