Година преди местните избори общините замразиха данъци

17.11.2022 | 10:35
по статията работи: econ.bg
Година преди местните избори и в условията на висока инфлация общините почти са замразили увеличение на местните данъци. Това показват данните, които Институтът за пазарна икономика е събрал по силата на Закона за достъп до информация
Година преди местните избори общините замразиха данъци
Снимка: БНР

Година преди местните избори и в условията на висока инфлация общините почти са замразили увеличение на местните данъци. Това показват данните, които Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е събрал по силата на Закона за достъп до информация във връзка с изготвянето на новото издание на своите “Регионални профили”.

Например данъкът върху недвижимите имоти, притежавани от юридически лица, може да се определя от местната власт в границите между 0,1 до 4,5 промила от данъчната оценка на имота. Максимумът не е постигнат никъде в страната, най-висок е в Плевен – 2,99 промила, и това е една от малкото общини в страната, която е вдигнала налога тази година от предходните 2,51 промила.

Почти навсякъде в страната този данък не е пипан, а във Варна, Ловеч и Разград дори е намален в сравнение с 2021 г., личи от данните.

Най-нисък е този налог във Видин и Благоевград. Видин - заради този и останалите местни налози, е определен в тазгодишното издание на профилите като община номер 1 по ниски данъци. Според старши изследователя на ИПИ Петър Ганев това е характерно за общините с ниска степен на икономическо развитие, защото те се стремят да поддържат ниски данъци.

Не е същото положение при данъка за прехвърляне на имущество, по-известен като “данък наследство”. С него се облага придобиването на имот или автомобил и законът разрешава да се определя от 0,1 до 3% върху стойността на придобитото. В София например този налог от няколко години е 3%, а

в Добрич е стигнал тавана тази година. Но той навсякъде е висок и обяснението е, че местните власти се стремят да е така, защото се събира лесно и презумпцията е, че който има пари за придобиването, ще има и пари да плати данъка.

Патентният данък за таксиметровите превозвачи тази година е коригиран на много места надолу, но не липсват и изключения. Например във Варна, където години наред ставката беше между 550 и 600 лв. годишно, през 2021 г. заради пандемията той е бил намален на 302 лв., но тази година е вдигнат отново на 581 лв.

За сметка на това друг местен налог, който зависи от икономическа дейност - патентният данък за търговия на дребно върху площ до 100 квадратни метра,

изобщо не е пипан тази година и са се запазили понижените заради пандемията през 2020 г. ставки. Този налог е най-висок в столицата - 20 лв. на квадратен метър при помещенията с най-добро местоположение.

Само две са общините, които са се осмелили тази година да вдигнат данъка върху леките коли - Кюстендил и Кърджали. Останалите или са запазили ставката от 2021 г., или са я намалили леко.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...