Големи фирми за производство на хляб започват масово да свалят цените. Това съобщиха хлебопроизводители, цитирани от в. "Монитор". По думите на шефа на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги
Попов предприятията търсят да разширят пазарите си и да спечелят повече клиенти. Според Попов в момента в някои градове в страната се продава хляб на цена от 40 ст. за 700 грама. Това е два пъти
по-евтино от реалната стойност на продукта.
"Изкуственото поевтиняване на хляба ще доведе до масови фалити на малките фурни, които представляват около 70 процента от хлебопроизводителите у нас. Те не могат да си позволят да свалят толкова
много цените, за да могат да отговорят на конкуренцията на едрите фирми", коментираха от бранша.
Според запознати ценовата война между фирмите ще ликвидира конкуренцията и на пазара ще останат само на големи производители, които имат достатъчно средства да издържат на ниската цена на хляба. След
като това стане обаче, пак ще вдигнат цените, смятат хлебари.
Попов съобщи, че през миналата година у нас официално се води, че са произведени 460 000 тона брашно. В същото време е направен хляб от общо 960 000 тона. Това на практика означава, че около 400 000
тона брашно са с неясен произход. Причината е, че повече от половината сделки за продажби на брашно се извършват без документи и не се плащат данъци за тях, обясни Попов.