Горанов ще предложи повече пари за съдебната власт след среща с Цацаров

26.10.2018 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Горанов заяви, че ще представи на предстоящото заседание на правителството актуализирани параметри на бюджета за 2019 г., различни от предложените от МС в проекта и по-близки до тези, предложени от ВСС, пише още в съобщението
Горанов ще предложи повече пари за съдебната власт след среща с Цацаров
Снимка: БГНЕС

След проведена в Съдебната палата среща между главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на финансите Владислав Горанов в проектобюджета ще бъдат заложени повече пари за съдебната власт за 2019 г.

Това се разбра от прессъобщение на държавното обвинение. В него се казва, че двамата са обсъдили на работна среща проектобюджета в частта му за съдебната власт. От страна на министъра на финансите била изразена готовност за частично сближаване на позициите по отношение на предвидените средства за осигуряване на разходите на съдебната власт.

Горанов заяви, че ще представи на предстоящото заседание на правителството актуализирани параметри на бюджета за 2019 г., различни от предложените от МС в проекта и по-близки до тези, предложени от ВСС, пише още в съобщението.

Двамата са обсъдили и предложените с публикувания от Министерството на финансите проект на закон за държавния бюджет и изменения в Закона за съдебната власт, свързани със средствата за облекло на съдебните служители.

Финансовият министър е възприел изложените аргументи такива изменения да не бъдат извършвани.

С проектобюжета за 2019 г. са предвидени със 100 млн. лв. по-малко пари за съдебната власт, отколкото тя иска. Вчера представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев обяви, че реално недостигащите пари са 40 млн. лв.

По-рано днес пък ВСС съобщи, че са получили множество писма, в които председатели на съдилища и прокуратури, магистрати и съдебни служители от цялата страна изразяват "категорично несъгласие, противопоставяне и протест" срещу две точки от проектобюджета, изготвен от финансовото министерство.

С двата текста се изменя Законът за съдебната власт. Едната промяна предвижда, че Висшият съдебен съвет "може да" определя допълнително възнаграждение на магистрати според натовареността на съдебния орган, в който работят. Сега разпоредбата използва глагола "определя", а не "може да определя".

Втората промяна засяга облеклото на съдебните служители. В момента разпоредбата от Закона за съдебната власт гласи: "На съдебния служител се изплаща всяка година сума за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера." В проектобюджета обаче е предвидено две средномесечни заплати да се замени с 450 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....