Горнооряховският суджук вече е защитена марка в ЕС

22.12.2011 | 12:32
по статията работи:
В официалния вестник на Европейския съюз днес беше публикуван регламент за вписването му
Горнооряховският суджук вече е защитена марка в ЕС

В официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) днес беше публикуван регламент 1370/21 декември 2011 г. за вписване на горнооряховския суджук (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Това е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество.

Защитеното географско указание "горнооряховски суджук" може да бъде използвано на територията на ЕС, включително и България само от производителите, членове на сдружение Сдружение "Раховец - 2007", а именно:

 • ЕТ "Стефмарк - Стефан Марков"- гр. Горна Оряховица, ул. „Свети Княз Борис І" № 86;
 • "Р.А. - 03 - Боби" ООД - гр. Горна Оряховица, ул. „ Стоян Михайловски" № 16;
 • "Родопа-Горна Оряховица-96" ЕООД - гр.Горна Оряховица, ул "Отец Паисий" № 63.

От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

Припомняме ви, официалното заявление за регистрация на защитеното географско указание "горнооряховски суджук" от групата производители постъпи в МЗХ преди 3 години. Впоследствие беше проведена национална процедура на документална проверка и проверка на място. При приключването й нямаше подадени възражения и заявлението беше изпратено за процедура на ниво ЕВропейска комисия (ЕК) през декември 2008 г.

Съгласно политиката за качество на селскостопанските продукти и храни, в ЕС има 3 вида квалификации за качество:

 • Защитени наименования за произход. Това са наименования на продукти, дължащи характеристиките си изключително или основно на мястото им на производство и на уменията на местните производители. Селскостопанският продукт или храна трябва да е произведен, преработен или приготвен в дадена географска област посредством признато ноу-хау.
 • Защитени географски указания. Това са селскостопански продукти или храни, чиято репутация или характеристики са тясно свързани с производство в географския район. Освен това поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне се извършва в същия район. Именно по тази квалификация е регистриран и горнооряховският суджук.
 • Храни с традиционно специфичен характер. Това са наименования на продукти, които гарантират традиционния характер, типичен за състава на продукта или за средствата за неговото производство. Те не са свързани с някое специално място, но трябва да бъдат произвеждани съобразно посочена спецификация.

Последното регистрирано в ЕС защитено географско указание преди горнооряховския суджук е унгарският пикантен салам Magyar szürkemarha hús.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Женевски конвенции
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 04.12   1533 г. – Иван Грозни става велик княз на Московското княжество. 1639 г. – Йеремия Хорокс и Уилям Крабтрий за първи път наблюдават пасаж на Венера. 1808 г....