Готви се създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света

14.11.2011 | 08:34
по статията работи:
Канада, Япония и Мексико се включват в преговорите за създаване на зона за свободна търговия, които досега се водеха между САЩ и още 8 държави от Азиатско-тихоокеанския регион
Готви се създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света

Канада, Мексико и Япония обявиха, че имат желание да се включат в инициираните от президента на САЩ Барак Обама преговори за създаването на зона за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион, стана ясно през уикенда.

Канада желае да участва в преговорите за предложеното от САЩ споразумение за създаване на зона за свободна търговия, заяви вчера канадският премиер Стивън Харпър, цитиран от БТА, Ройтерс и Франс прес.

"Днес ние решихме официално да изразим нашето желание да се присъединим към Транстихоокеанското партньорство", заяви Харпър пред репортери на годишната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Хонолулу, на Хаваите.

В събота президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е постигнал споразу мение в най-общи линии по този проект с други осем страни (Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам). Транстихоокеанско партньорство има амбицията да създаде най-голяма в света зона за свободна търговия.

Япония, третата световна икономика, в петък заяви, че също се присъединява към проекта. Американският президент изрази надежда, че останалите 12 страни членки на АТИС също ще се включат в преговорите.

Харпър заяви, че Канада е взела решението си след като е била насърчена от Обама да се присъедини към преговорите. Премиерът изтъкна също, че Канада отговаря напълно на всички критерии за присъединяване към проекта за създаване на най-голямата в света зона за свободна търговия.

Канадският премиер каза също, че страната му ще трябва да се опита да продава енергийните си продукти в Азия, след като Вашингтон отложи окончателното си решение относно спорния проект за строителство на петролопровод от Западна Канада до щата Тексас.

Държавният департамент на САЩ неотдавна нареди на компанията, която ще построи петролопровода "Кийстоун Екс Ел" дапромени маршрута му, така че да бъдат заобиколени чувствителните от екологична гледна точка зони в щата Небраска.

Проучването на алтернативни пътища за тръбопровода обаче може в крайна сметка да убие проекта, отбелязва Ройтерс. Харпър отново изтъкна разочарованието на своето правителство от решението на Вашингтон, но изрази надежда, че проектът ще
получи зелена светлина. 

Мексико също обяви, че се включва в преговорите за Транстихоокеанска зона за свободна търговия. "Да, можем да потвърдим, че се включваме в преговорите за транс-тихоокеанското партньорство", заяви мексикански представител.

Мексико вече има споразумение за свободна търговия със САЩ и Канада (НАФТА - Северноамериканската зона за свободна търговия), но Обама се надява новото партньорство да засили търговията в динамичния тихоокеански регион. Администрацията на Обама ще започне преговори с Мексико и Канада, както и Конгреса, за включването на двете страни в преговорите по пакта.

Транс-тихоокеанското партньорство беше стартирано през 2005 като споразумение с Бруней, Чили, Нова Зеландия и Сингапур, но Обама направи пакта приоритетен и в момента Австралия, Малайзия, Перу и Виетнам водят преговори за присъединяване, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...