Границата ни с Турция е блокирана от тирове

06.02.2014 | 16:38
по статията работи: Елица Елефтерова
Има образувана 16-километрова опашка от камиони
Границата ни с Турция е блокирана от тирове

На турско-българската граница има образувана 16-километрова опашка от камиони заради проблема с транзитните квоти, съобщава ИТАР-ТАСС.

Представителят на турската Асоциация на международните превозвачи Ерман Ереке коментира, че причина за кризата е недостатъчното количество транзитни квоти, съобщава БТА.

Въпреки състоялите се два кръга преговори България и Турция все още не могат да подпишат ново споразумение заради разногласия преди всичко върху сумата, плащана за транзита, както и за увеличаването на българската квота.

Българската страна заяви, че в скоро време въпросът за подновяване на договорите ще се решава на равнище ресорни министерства, а засега превозвачите се занимават с преразпределение на издадените в Турция квоти за транзит.

По-рано пък стана ясно, че заради спора между България и Турция за транзитните превози, плодовете и зеленчуците в югоизточната ни съседка поевтиняват.

Стоките, с които са натоварени, са главно плодове и зеленчуци, предназначени за европейските страни, и ще започнат да се развалят, ако кризата продължи още, коментира председателя на турската Асоциация на износителите на плодове и зеленчуци Мустафа Сатъджъ.

Кризата с превозвачите продължава вече няколко седмици турските камиони, пътуващи за различни европейски страни, са се наредили на километрични опашки на контролните пунктове на българската граница, която не могат да пресекат.

Много от шофьорите предпочитат да тръгнат по обиколен път през Гърция или Румъния. По тези направления също са се образували опашки от камиони, достигащи до 11-15 километра.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....