Григорий Вазов поиска проверка на решенията на БНБ за три години назад

09.07.2015 | 18:14
по статията работи: Десислава Маданска
Банките вече минаха стрес тестовете, смята кандидатът за гуверньор
Григорий Вазов поиска проверка на решенията на БНБ за три години назад

В Закона за БНБ трябва да се направят промени, които да доведат до преструктуриране на Управителния съвет. Това ще е една от първите задачи на кандидата на Патриотичния фронт за управител на БНБ Григорий Вазов. Той бе изслушан в парламентарната комисия по бюджет и финанси заедно с другите трима кандидати за поста.

„Сега на практика има четирима управители и техните решения не зависят от Управителния съвет. И има трима членове, имената, на които дори специализираните журналисти сигурно не знаят“, каза Вазов.  

Според него новото ръководство трябва да анализира и инициира проверка на взети от БНБ решения за три години назад.

За разлика от другите кандидати Вазов, който е ректор на ВУЗФ, не смята, че БНБ има основна роля при подготовката на страната за влизане в чакалнята на еврозоната.

"Влизането в ЕРМ няма как да бъде повлияно от действията на БНБ.  Ако можеше, отдавна да сме го направили", обясни той.  

Според него стратегията за развитие на Централната банка трябва да има три периода – краткосрочен, средносрочен и дългосрочен. Сред тях са процеса на избор на гуверньор, връщане на доверието в банковия сектор, влизането на България в еврозоната.

Вазов предложи още да се въведе изискване към всяка точка от заседанията на УС на БНБ да има доклад за риска.

Той препоръча още новото ръководство на Централната банка и шефовете на търговските банки да обсъдят възможностите да се увеличи кредитната активност. Според него е нужно да се засили ролята и функциите на банките с български капитали. По думите му е логично те да подкрепят кредитирането на български износители, а не институциите - тези, които са с чужд капитал. 

Пред депутатите от комисията Вазов отбеляза, че банките вече са минали стрес тестовете. Според него тези процедури биха могли да се направят от БНБ, а за консултант да се наеме българска компания.

Той посочи още, че институционалният респект към Централната банка е нарушен и той трябва да бъде възстановен, ако искаме да влезем в еврозоната.

Според него случилото се през миналата година е било атака към валутния борд, който обаче показал устойчивост. Той изказа мнение, че тези атаки ще продължат, защото зад борда стои резерв, който "не е пипнат или ограбен и това е много сериозен ресурс". По думите му този резерв представлява сериозен финансов интерес за определени фигури, от които идвали и критиките.

Вазов добави, че би поканил в екипа си другите кандидати, ако бъде избран за поста гуверньор на БНБ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 07.09   70 г. – Римската армия начело с Тит превзема Втория храм и плячкосва Йерусалим. 451 г. – Римската войска нанася поражение на хуните в Битка на Каталаунските...