Гърция е 3-тата страна с най-много регистрирани фирми у нас

17.12.2012 | 14:59
по статията работи: Петя Бързилска
Българите в южната ни съседка наброяват 150-200 хил. души
Гърция е 3-тата страна с най-много регистрирани фирми у нас

В България са регистрирани 4139 фирми, които имат от 5% до 100% гръцко участие. По този показател Гърция се нарежда на трето място след Турция с 6290 фирми и Русия с 4920 фирми с руско участие, сочат официалните данни от статистиката, информира агенция "Фокус".

За периода 1996 - 2010 г. инвестициите от Гърция са в размер на 3.53 млрд. евро, което представлява около 9% от общия размер на инвестициите за периода (39,5 млрд. евро), и страната заема трето място сред общо 182 страни. През 2010 г. от южната ни съседка са привлечени 112.5 млн. евро, което представлява около 1.3% от общата сума (3212 млн. евро).

Припомняме, че по думите на кмета на Солун 6000 гръцки фирми са се преместили в България заради по-ниските разходи за данъци и заплати.

По предварителни данни на Българската народна банка (БНБ) за първото тримесечие на 2011 г. се наблюдава отлив на капитали от Гърция в размер на 53.9 млн. евро, за второто и третото тримесечие притокът на капитали е съответно 24,5 и 12,8 млн. евро. Гърция е страната, в която има най-много български инвестиции - над 50,3 млн. евро.

Българските фирми, които са решили да навлязат на гръцкия пазар, обаче са изправени пред затруднения от правен и административен характер. Сред проблемите е невъзможността в Гърция да се регистрират фирми със 100% българска собственост, което е разрешено според законодателството на Европейския съюз (ЕС). За сравнение, в България функционират над 800 фирми с преобладаващо гръцко участие (от тях около 500 със 100% гръцко участие).

Подкрепата за бизнеса и търговско-икономическото сътрудничество между България и Гърция се очаква да бъдат сред обсъжданите теми на двустранните срещи в Атина, както и на съвместното заседание на Съвета на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Друга тема, която ще се обсъжда е изграждането на газовата връзка между двете държави.

Същевременно става ясно, че броят на българите, които през последните години живеят и работят в южната ни съседка, е достигнал 150-200 хиляди души. Голяма част от тях са се установили и живеят и работят на територията на страната, но има и значителен брой хора, които ходят в Гърция единствено заради сезонната работа.

През последните години се е очертала реална необходимост българските институции в страната да насърчават сънародниците ни да поддържат жив майчиния си език, традициите и културата. Благодарение на това са създадени български вестници и се провеждат множество културно-образователни мероприятия. В Атина вече има две български неделни училища, а в Солун има още едно. Статистиката показва, че всяка година децата изучаващи български език и литература, както и история и география на България, расте.

Българите, живеещи в Атина, продължават да искат създаването на Български културен център в града и настояват за създаването на държавно българско училище, в което да се учи българската общност.

Преди време президентът Росен Плевнелиев пък заяви, че ще бъде създадена нова стратегия за българите зад граница, като преди приемането й ще има обсъждане, съобразено с мнението на българите, живеещи в Гърция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...