Гърция намалява привилегиите за бившите държавни служители

10.11.2015 | 13:42
по статията работи: Даниел Василев
Ще бъдат съкратени 40 души, занимаващи се с обслужването на държавниците
Гърция намалява привилегиите за бившите държавни служители
Снимка: thinkstockphotos.com

Гърция ще намали обезщетенията и помощите за бившите държавни служители, предаде БГНЕС. По-рано днес парламентът на страната е одобрил предложението Никос Вуцис, който заема длъжността председател на народното събрание, с гласовете на всички парламентарно представени партии, с изключение на крайнодясната „Златна зора“, предаде информационната агенция.

С реформата ще се намалят финансовите помощи за бившите премиери, парламентарни председатели и ръководители на парламентарни групи. Освен това ще бъдат съкратени повече от 40 души, занимаващи се с предоставянето на услуги на бившите държавници.

Реформата идва на фона на продължаващата дългова криза в страната, както и на отказа на финансовите министри на страните от еврозоната да предоставят поредния транш по програмата за финансова помощ, възлизащ на 2 млрд. евро. Гърция вече постигна напредък по някои реформи, за които настояваха кредиторите ѝ. Сред тях са замяната на данъка върху частното образование, управлението на спасените банки и дълговете, падежиращи скоро. Но страната ще се нуждае от още време, за да се споразумее с кредиторите си.

Въпреки това страната все още не е постигнала споразумение по някои теми. Правителството трябва да се договори правилата, според които местните банки могат да третират притежателите на неизплащани ипотеки. Атина поиска да защити собствениците на ипотекирани имоти от заплахата жилищата им да бъдат отнети и властите в страната първоначално искаха да отнемат правото на банките да изземат имоти на стойност под 300 000 евро, а според международните кредитори на Гърция тази сума е твърде завишена.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...