Гърция опрощава дълговете на хиляди длъжници към осигурителната система

16.10.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
С четири стъпки влиза в действие многоочакваното опрощаване на дългове към осигурителните фондове
Гърция опрощава дълговете на хиляди длъжници към осигурителната система
Снимка: под лиценза на creative commons

Министерските решения за първите три категории длъжници, за които единодушно се изказа Съветът за Социално Осигуряване са взети, като за издаването им остават някои технически подробности, свързани с електронната платформа и компютърната система за приемане на молбите.

С подаването на молбата от длъжникът, Центърът за събиране на осигурителни дългове (ΚΕΑΟ) ще замрази  принудителните мерки до приключването на ликвидацията на оспорваните дългове.

Въпросните министерски решения кодират изменения на скорошната разпоредба на закона, които режат гордиевия възел на оспорваните дългове за десетки хиляди осигурени.

Пилотната процедура, която се прилага ще отписва задължения за, които съществува обосновано съмнение не само за основното осигуряване, но и за спомагателното, помощите, както и за еднократното възнаграждение.

Министерските решения определят трите първи категории осигурени, които могат да поискат отписването на удостоверените вече задължения към институтите за социално осигуряване или към държавните служби за периода до 31 Декември 2016 г. и освобождаването от допълнителни такси, лихви, надбавки и други утежнения.

Включват се новоосигурените лица, осигурени за първи път през Януари 1993 и след това в случаи на многостранна заетост.

Предпоставка за включване на молителя в разпоредбите на закона, който отписва задълженията Закон 4554/2018 е пълното действително осигуряване в една бивша осигурителна организация за основно осигуряване, по време на периода, за който се изисква отписването на задълженията  (дълговете) от друга предишна осигурителна организация.

Тоест, основната предпоставка, за да отпише новоосигуреният – паралелно зает обема на натрупаните дългове в ΟΑΕΕ е доказването на пълно осигуряване в ИКА през спорния период.

Напомня се, че работещите срещу заплащане с квитанции се освобождават от ΟΑΕΕ, но е трябвало да изберат осигурителния си институт с тяхна декларация в рамките на срок от 6 месеца от започването на втората работа.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...