Гърция получи отсрочка до 15 февруари да "си напише домашното"

10.02.2012 | 09:43
по статията работи: Ралица Стоянова
Дотогава южната ни съседка трябва да одобри програмата за реформи и да направи още бюджетни съкращения
Гърция получи отсрочка до 15 февруари да "си напише домашното"
Снимка: Sxc.hu

Гърция получи шест дни отсрочка – до 15 февруари, за да осъществи допълнителните бюджетни съкращения. Това реши финансовите министри на еврозоната (Eurogroup) при срещата си с гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос снощи, пише  Euobserver.

Председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер призна, че през последните дни има значителен напредък по отношение на желанието за реформи в Гърция, но все още еврозоната не разполага с целия пъзел, за да вземе решение за заема.

Условията, за да получи южната ни съседка втория пакет от 130 млрд. долара, са две – 325 млн. евро спестени разходи през тази година и одобрение от гръцкия парламент на програмата от реформи.

Бюджетните съкращения засягат пенсионния сектор. Именно пенсиите се оказаха най-голямото препятствие при вътрешните преговори между партньорите в управляващата коалиция в Гърция. В последния момент ПАСОК, "Нова демокрация" и ЛАОС успяха да се споразумеят за намаление на пенсиите в страната, което ще доведе до спестени 300 млн. евро при гръцкия бюджет. Това обаче не е достатъчно за еврозоната.

"Гърция има какво да прави за домашно. Затова дадохме време до следващата сряда да го напише", заяви холандския финансов министър Ян Кеес.

Повечето страни в еврозоната подкрепят френско-германската идея да бъде открита сметка за помощта на Гърция, до която гръцките власти да нямат пряк достъп, което ще гарантира плащането на част от парите за частните кредитори на страната. Не беше обсъждана обаче идеята ЕЦБ да се откаже от печалба от 50 млрд. евро, която трябва да реализира по гръцки облигации. До 20 март Атина трябва да плати 14,5 млрд. евро по изтичащи държавни облигации, които се държат от частни кредитори. Затова и Брюксел иска всички детайли по реформите в Гърция да бъдат уточнени най-късно до 15 февруари.

 Днес Гърция ще бъде парализирана днес от 48-часова стачка, обявена от двете най-големи синдикални централи, обединяващи работещите в частния и държавния сектор - ГСЕЕ и АДЕДИ, в знак на протест срещу новите мерки за икономии, които се определят от тях като шокови.

Общественият транспорт в страната ще бъде блокиран, влаковете няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата, учебни занятия също няма да има, тъй като в стачката ще се включат и преподавателите, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Убиват демокрацията в страната, която ги роди, заяви секретарят на конфедерацията ГСЕЕ Филипас Томас.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...