Гърция се зае да търси приходи от депозити на гърци в швейцарските банки

13.12.2011 | 13:45
по статията работи:
Атина търси за пореден път финансиране от пускането на шестмесечни облигации на стойност 1,25 млрд. евро
Гърция се зае да търси приходи от депозити на гърци в швейцарските банки

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че в най-скоро време ще се сключи споразумение между Швейцария и Гърция за "тайните" депозити на гръцките граждани в швейцарски банки.

Договореността, която ще засяга данъчното облагане на тези сметки, е вече изготвена. С тази спогодба се очаква гръцката държава да получи значителни приходи от облагането на средства, намиращи се на швейцарска територия. Ванизелос подчерта обаче, че трябва да бъде доказан гръцкият произход на сумите. Той заяви, че трябва да "са гръцки, да са дошли от Гърция и да подлежат на облагане в Гърция".

Същевременно службата за борба с икономическите престъпления и главната дирекция за данъчен контрол на Гърция започнаха проверки на паричните преводи извън страната. Благодарение на тях хиляди граждани са изнесли огромни суми в чужди банки от началото на кризата през 2009 г. до сега, съобщи в. "Етнос".

Първоначално ще бъдат проверени изнесени суми на стойност над 1 млн. евро. Властите искат да установят връзката между доходите или имущественото състояние на вложителя и средствата във влоговете. При положение, че не може да бъде установена такава връзка и доходите не оправдават размера на влоговете в чужбина, министерството на финансите ще публикува списък с лицата, които нарушават този принцип на съответствие между двете. Ванизелос заяви, че преди оповестяването ще се потърси разрешение от службата за защита на личните данни.

Гръцкото правителство предвижда данъкът върху гръцките депозити в чужбина да е между 25% и 35%. На вложителите ще бъде предоставена възможността да платят данъка със задна дата, до десет години назад, ако не искат имената им да бъдат публично оповестени. Другата възможност е да разкрият имената и размера на депозитите и имуществото си. Ако гръцките власти установят, че данните са верни, да не бъдат облагани с новия данък.

Не е ясно обаче какъв е точния размер на гръцките депозити в Швейцария. Според някои източници тези суми варират между 60 млрд. и 100 млрд. евро. Причината за това е участието на голям брой офшорни фирми, които на са със седалище в Гърция, коментира в. "Катимерини".

Междувременно стана известно, че днес Гърция пуска на търг шестмесечни облигации на стойност 1,25 млрд. евро, съобщават гръцките медии. На предишния търг на 8 ноември бяха привлечени 1,3 млрд. евро. Същата сума бе събрана на търг и през септември, предаде БТА.

Южната ни съседка се финансира редовно от пазарите на краткосрочни облигации (три- и шестмесечни), тъй като от 2010 г. не й е възможно да взема дългосрочни заеми заради голямата задлъжнялост на Атина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...