ДДС ставките се повишават в Кипър

10.01.2011 | 09:51
по статията работи:
Според изчисленията на правителството новите данъчни ставки трябва да налеят в държавния бюджет допълнително около 60 милиона евро годишно
ДДС ставките се повишават в Кипър

В Кипър влизат в сила повишени ставки на данък добавена стойност за хранителни продукти, напитки, лекарства и ваксини. Новото облагане бе прието от кипърския парламент с държавния бюджет за 2011 година, съобщава БНР.

Досега широк кръг от хранителни продукти, както и лекарствата, не се облагаха с данък "Добавена стойност". Това обаче се променя от днес. Нулевата ставка върху тях отпада и се замества от 5% ДДС.

С 5% се увеличава ДДС за алкохола, бирата, виното и безалкохолнитe напитки и тези стоки вече ще бъдат облагани с 15% ДДС.

Според изчисленията на правителството новите данъчни ставки трябва да налеят в държавния бюджет допълнително около 60 милиона евро годишно.

Новото облагане е част от пакета финансови мерки за стабилизиране на икономиката, който правителството на Кипър предложи и парламентът прие с бюджета на страната за 2011 година. Целта е да се укрепят публичните финанси чрез съкращаване на разходите и увеличаване на приходите в бюджета, както и да се намали бюджетният дефицит.

Икономисти и представители на опозиционни партии обаче изразиха опасения за ефекта от мярката. Те заявиха, че тя ще удари пенсионерите и нискодоходните групи. По техни изчисления новите цени на храните и лекарствата с ДДС ще натоварят семейния бюджет на средното кипърско домакинство с около 400 евро годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...