ДКЕВР: Няма нужда от оставки в момента

28.08.2014 | 12:38
по статията работи: econ.bg
Комисията се опитвала да реши проблеми като свръхпроизводството, дългосрочните договори и високите преференции за зелените централи
ДКЕВР: Няма нужда от оставки в момента

Промяна в състава на ДКЕВР не е необходима, преди да бъде оценен ефектът от предприетите от регулатора действия. Това се казва в изявление на комисията във връзка с поисканите от служебното правителство оставки на председателя Боян Боев и членовете Еленко Божков и Лиляна Младенова.

От ДКЕВР изтъкват, че проблемите в сектора, с които ведомството се е сблъскало, включват свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и подписаните дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени. Друг проблем за решаване е и намаляващо потребление вследствие на либерализирането на сектора, както и натрупани дефицити от минали периоди. Недостигът е породен от отменени методики и неточно прогнозиране на произведената енергия от "зелени" централи, се казва в изявлението на ДКЕВР.

От регулатора изброяват и предприетите действия за решаване на проблемите. Направени са пълни одити на ЕРП-тата, в които са установени редица нарушения. Започнати са проверки на ВЕИ централите, както и на всички търговци на електроенергия. Изпратени са две жалби до Европейската комисия във връзка с предоставяне на неправомерна помощ по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия и по отношение на ВЕИ централите, изтъкват от ДКЕВР.
От комисията припомнят, че от 1 юни действа балансиращ пазар на електроенергия, с което разходите за балансираща енергия се поемат от производителите, а така се облекчава тежестта върху крайните потребители.

По отношение на дефицита в НЕК от ДКЕВР твърдят, че само за половината от 3-те млрд. лева недостиг са в компетентността на регулациите им. „Всякакви други разходи на НЕК, несвързани с лицензионната дейност, като например изграждането на АЕЦ „Белене“ и хидровъзела „Цанков камък“, не подлежат на включване в крайните цени и са извън обхвата и компетенциите на комисията", се казва в изявлението.

От регулатора припомнят и за фактическото разделяне на НЕК и ЕСО, с което са изпълнени изискванията на третия либерализационен пакет. Започването на работа на балансиращия пазар на електроенергия е и следващата стъпка към либерализацията.

Според ДКЕВР всички тези действия са аргументирани и последователни и водят до стабилизиране на енергийния сектор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 04.06   1783 г. – Братя Монголфие демонстрират своя балон с горещ въздух. 1880 г. – 2 Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се...