ДКЕВР не планира поскъпване на тока от 1 октомври

15.07.2014 | 14:40
по статията работи: Георги Велев
Комисията започва регулярни одити на НЕК
ДКЕВР не планира поскъпване на тока от 1 октомври
Снимка: Thinkstock/Guliver

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не планира поскъпване на тока от 1 октомври. Това каза председателят на комисията Боян Боев. Той опроверга и твърденията на синдикатите, че се подготвя шоково поскъпване на тока през есента. Поскъпване на тока е възможно, ако не бъдат намалени цените на ВЕИ производителите, които вече са присъединени, както и да има намаление на цените за изкупуване на тока от американските централи.

ДКЕВР се подготвя да започне и регулаторен одит на НЕК. Той ще започне от утре, обясни Боев в отговор на въпрос на Econ.bg. Той не даде повече подробности колко време ще продължи проверката на финансово закъсалата НЕК.

От комисията също така все още не са получи и отговори на изпратените към Европейската комисия две писма. С тях се иска ЕК да се произнесе дали дългосрочните договори на ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ с НЕК дали отговарят на либерализирания енергиен пазар. Второто писмо пък е за това дали ВЕИ централите не са били прекомерно финансирани с определените им високи преференциални цени.

ДКЕВР се надява ЕК да се произнесе в тяхна полза по двата казуса, за да може да се задържат цените на тока за бита на сегашните нива. В противен случай е възможно поскъпване на тока от 1 октомври. В момента разменяме документация с ЕК и не знам кога точно те биха ни отговорили, коментира Боев.

От ДКЕВР добавиха, че на този етап не се предвижда във фактурите на битовите потребители да бъдат вписани такси за небаланси. Това ще бъде възможно след промяна в Правилата за търговия с електрическа енергия, който все още не е направен. Обикновено такива такси за небаланси могат да бъдат въведени едва след либерализирането на пазара и за битовите клиенти. Боев успокои, че в юлските фактури на хората няма да бъдат сложени подобни такси. Възможно е обаче промените в правилата за търговия да бъдат направени в следващите месеци, стана ясно от изказването на шефа на ДКЕВР.

На днешното си заседание комисията обсъждаше не само новата методика за пренасяне на природен газ през мрежата на „Булгартрансгаз“, но и общите условия на EVN Електроснабдяване и EVN Електроразпределение. От енергийното дружество предложиха да се забави приемането на новите правила за отношенията с потребителите, защото се очакват промени за Закона за енергетиката, както и в Закона за защита на потребителите. Ако бъдат приети условията в момента те ще трябва отново да се преправят след промените в законите, обясниха от дружеството.

Основните промени за потребителите са няколко като две от предложенията касаят качеството на доставяната електроенергия. При доказано електричество с влошени параметри, като например по-високо или по-ниско напрежение от това по стандарт, засегнатият абонат да плаща сметката наполовина, са записали от ДКЕВР в поправките за новите общи условия.

Друго предложение е да отпадне таксата за повторно пускане след спиране на тока заради просрочие. Регулаторът предлага и промяна в общите условия е при спиране на електричеството. Според тях EVN да обезщетява абонатите си с по 30 лева, ако по вина на снабдителното дружество клиентът е останал без ток повече от 24 часа.

За момента не е предвидено да се сключват индивидуални договори с всички битови абонати на EVN. Това ще бъде факт след пълната либерализация на пазара, обясни днес и говорителят на компанията Петър Костадинов. В момента дружеството сключва индивидуални договори единствено с бизнес клиентите си ниско и средно напрежение.

На 11 август ще бъде закритото заседание, на което ще бъдат разгледани новите общи условия, обявиха днес от ДКЕВР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...