ДКЕВР обсъжда процедурите по отнемане на лицензите на ЕРП-тата

07.04.2014 | 08:21
по статията работи: Георги Георгиев
В случай, че лицензите бъдат отнети трите дружества ще бъдат управлявани от „особен управител“
ДКЕВР обсъжда процедурите по отнемане на лицензите на ЕРП-тата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще проведе открито заседание, на което ще се обсъждат процедурите по отнемане на лицензиите на ЧЕЗ, EВН и Енерго Про.

Регулаторът откри процедурите миналия месец, заради задържани техни плащания към Националната електрическа компания в размер на близо 350 млн. лв., за които от своя страна ЕРП-тата твърдят, че НЕК им дължи, припомня БНР.

До стратирането на процедурите се стигна след като Националната електрическа компания сигнализира енергийния регулатор, че енергодружествата са си "прихванали" близо 320 млн лв като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени.

Трите дружества са задължени по закон да изкупуват тази енергия. Методиката за компенсирането на разходите на ЕРП-тата по т. нар. зелена енергия беше отменена от Върховния административен съд и затова енергодружествата прибягнаха до старата, действала преди новата да влезе в сила.

Според енергийния регулатор прихващанията на ЕРП-тата са неправомерни. От ДКЕВР посочват още, че с прихващанията си трите енергодружества еднолично и без правно основание изземват законово делегирани правомощия на регулатора и лишават НЕК от необходимите ѝ средства за осъществяване на нейната лицензионна дейност, което от своя страна реално застрашава сигурността на доставките в енергийната система.

Според сметките на НЕК ЕВН дължат над 216 млн лв, ЧЕЗ - 67 млн, а Енергопро - 63 млн лв. В случай, че лицензите на енергодружествата бъдат отнети, ДКЕВР назначава в тях т. нар. "особен управител", който да ги управлява. От регулатора обаче обясниха, че заради пропуски в законодателството не е ясно какво следва по-нататък. Дори и при този сценарий обаче собствеността върху мрежите и съоръженията остава на ЧЕЗ, И Ви Ен и Енергопро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...