ДКЕВР поиска ревизия на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове

09.06.2014 | 12:50
по статията работи: Мина Стойчева
В свое решение комисията е поискала министърът на икономиката да предприеме законови промени за ограничаване на изкупувания ток от ВЕИ централите
ДКЕВР поиска ревизия на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще предложи на финансовия министър Петър Чобанов да сезира Европейската комисия за преразглеждане на дългосрочните договори за доставка на електроенергия, сключени между НЕК и ТЕЦ-оветеAES – 3C Марица Изток 1“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Това става ясно от решение на ДКЕВР, чрез което се цели да се постигне намаление на цените на тока за бита от 1 юли. Според комисарите чрез допитване до ЕК се очаква Брюксел да се произнесе за промяна или разтрогване на тези договори, защото те не отговарят на принципите на свободния пазар, както и на Договорите за функциониране на ЕС. Подобно решение, ако бъде взето, може да влезе в сила най-рано след година, което означава, че трудно то би имало въздействие върху сега подготвяните от ДКЕВР цени за новия регулаторен период.

Комисията предлага на НЕК и двата американски ТЕЦ-а да започнат преговори за частично намаляване на изкупуваните задължителни количества електроенергия от Обществения доставчик. Това може да се случи ако в ТЕЦ „AES – 3C Марица Изток 1” единият от блоковете бъде оставен да работи на свободния пазар и отделно се намали пълната цена на енергията с 30%. При ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ се предлага два от блоковете на централата да излязат на свободния пазар, а цената на енергията от централата да бъде намалена с 20%.

От ДКЕВР обаче признават, че законово нямат как да накарат двете страни да постигнат договореност, както и не знаят какви може да бъдат последствията от предприемането на тези действия, съобразно подписаните договори през 2001 г. От комисията обаче се надяват такава спогодба да бъде постигната като това ще намали разходите на НЕК за следващия регулаторен период с 424 млн. лева. Експертите на ДКЕВР обосновават искането с намаляване на потреблението на ток на регулирания пазар и излизането на голяма част от бизнес клиентите на свободния пазар.
Преди седмица от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ коментираха, че ДКЕВР не е страна по договорите им с НЕК и няма основание да изисква промени в тях.

В същото свое решение енергийният регулатор предлага на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да инициира законодателни промени в сферата на ВЕИ производителите, чрез който да се ограничи с 50% преференциалното изкупуване на електроенергията от слънчевите и вятърните централи. Предложението е и ДКЕВР да определя всяка година какви количества зелена енергия да бъдат изкупувани на преференциални цени и какви да се продават на цени за излишък при балансиращите групи.

Ако новите ВЕИ поправките бъдат приети от парламента на второ четене в следващите три седмици, то това ще доведе до намаляване на разходите на НЕК за изкупуване на зелената енергия с 541 млн. лева за следващия регулаторен период, припомнят от ДКЕВР. Оттам посочват, че ЕК е поискала да се променят съществуващите мерки и да се разработят по-ефективни, чрез които да се подкрепя зелената енергия.

Срещу подготвяните промени остро реагираха всички ВЕИ производители у нас като оттам обвиниха ДКЕВР, че обслужва конкретни корпоративни интереси.

В момента за ВЕИ производителите има въведена 20-процентна такса върху производството, която се събира в специална сметка на комисията и се вкарва в държавния бюджет. Доколко е законна тази такса се очаква в момента да прецени Конституционния съд. В същото време до края на този месец ДКЕВР трябва да определи и методика, по която ще се връщат неправомерно взетите средства от ВЕИ производителите по отменената от ВАС такса достъп на ВЕИ централите. По груби сметки дружествата имат да получават над 250 млн. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...