ДКЕВР търси резерви за ново поевтиняване на газа

27.12.2013 | 13:05
по статията работи: Елица Елефтерова
Започват одити на разпределителните дружества
ДКЕВР търси резерви за ново поевтиняване на газа

Има резерви за още едно намаление на цената на газа, коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

След общественото обсъждане за предлаганото намаление на цените на електроенергията от 1 януари той заяви, че се надява да открият резерви, които също да се повлияят за едно допълнително намаляване на цената.
Според Боев през това тримесечие ДКЕВР ще анализира възможностите за намаление на цената на газта, което пряко ще повлияе върху цената на дружествата, използващи газ. Това от своя страна пък ще рефлектира върху крайната цена на електрическата енергия, пише iNews.bg.

Боев заяви, че в началото на годината ще има одит на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-про, „Златни пясъци”, и „Топлофикация София”.

“Ще стъпим на информацията, която имаме от одитите през 2010 г. и ще обявим официално екипът, който ще участва в одита”, коментира той. Освен това ще има и външни експерти, анонсира той. Желанието на ДКЕВР е да бъде обхваната цялата дейност. “ДКЕВР има своите акуратни и можещи специалисти. Смятам да ги използваме”, категоричен е Боев.

По думите му на 2-3 януари трябва да бъдат окончателно готови екипите, които ще извършват одитите. „Нашата идея е одитите да са напълно изчерпателни. Задали сме си срок от около 4 месеца. Ако се налага, срокът ще бъде удължен, стига да успеем да анализираме изцяло информацията, която ще получим”, допълнва той, цитиран от агенция “Фокус”.

В същото време представителите на трите електроразпределителни дружества и на топлофикациите не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година. Това заяви Валентин Терзийски - заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според него високоефективното комбинирано производство се постига от горивни инсталации, съобразени с горивата, които се използват в България, а при тях има увеличение с 20% на логистичните разходи.

От електроразпределителните дружества заявиха, че при корекцията на цените не са отразени разходите за балансиращ пазар, които те ще имат през следващата година.

Според Йорг Золфелнер -председател на УС на "ЕВН България", са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни. По думите му с намалението на цените ефектът за мрежата ще бъде отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще бъде крайният потребител.

Той запита на база на какви данни е изработено становището за намаление на технологичните разходи на ЕРП-та и дали ако има друго външно експертно становище, ДКЕВР ще се съобрази с него.

В същото време Зорница Генова - мениджър в ЧЕЗ, заяви, че това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата без да са посочени мотиви. По думите й дружествата най-вероятно ще обжалват решението на ДКЕВР в съда.

От 1 януари намалението на цените ще влезе в сила и ние ще го изпълняваме, но тези цени ще имат ролята на бумеранг, обясни тя. Намалението с близо 24 млн. лв. на приходите на ЧЕЗ ще трябва да бъде компенсирано със сериозна оптимизация на всички разходи, но сигурността на снабдяване няма да бъде застрашена, посочи още Генова.

Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците, коментира, че предлаганите промени не са обсъждани в Консултативния съвет към ДКЕВР, а се прави формално обществено обсъждане в предпоследния работен ден за годината.

С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите, допълва той.

Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите, категоричен е Митев. Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, смята ескпертът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...