ДНСК започва проверки на училища, болници и детски градини

04.02.2014 | 14:29
по статията работи: Елица Елефтерова
ДНСК започва проверки на училища, болници и детски градини
Снимка: Булфото

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започва проверки на състоянието на сградите на училища, детски градини и болници в страната. Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, цитиран от БТА.

По думите му това не е наказателна операция, а трябва да се провери състоянието на сградния фонд и ако има изменения и нарушения, своевременно да се предприемат мерки за обезопасяване на тези обекти, допълни министърът.

Припомняме, в края на януари ДНСК открити общо 81 нарушения – 30 на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и 51 на санитарно-хигиенните норми и нормите за пожарна безопасност, след извършена проверка.

Извършените проверки са както по документи, така и на място на всички обекти. Те обхващат ползването на обектите, съобразно издадените документи за въвеждане в експлоатация и извършените промени на сградите в конструктивно и функционално отношение след въвеждане в експлоатация.

Министерство на инвестиционното проектиране започва целевото оползотворяване на средствата, отпуснати от държавния бюджет за създаване на кадастрални карти.

Създаването на електронен регистър и цифров архив на съществуващите географски, картографски и кадастрални данни ще гарантира максимална сигурност за собствеността на българските граждани и абсолютна точност по отношение на границите на имотите, обяви министър Данов.

“МИП планира и изработването на подземен кадастър,  който е изключително важен за инфраструктурата, газификацията и комуникациите”, каза министър Данов.  

Това е и част от идеята за създаване на обща информационна система с кадастрална карта, която да покрие цялата територия на страната, включително земеделските земи, военния и подземен кадастър.  

Към настоящия момент едва 18% от територията на страната (около 30 % от общия брой имоти) фигурират в кадастралните регистри, съобщават от пресцентъра на министерството.    

До края на годината столицата ще има пълна кадастрална карта в електронен вид. МИП стартира процедурата по обявяване на обществени поръчки за изработване на кадастрална карта и регистри за последните 8 района на София, които нямат кадастрална карта, както и за част от черноморското крайбрежие, и землищата на 13 общински и 27 други населени места.  

За целта са осигурени 10 млн. лева. Според министър Данов работата по проекта ще спре „теча“ на български инженери по геодезия и строителство към Европа, осигурявайки им адекватни условия на труд и заплащане.

Предвижда се гратисен период между две и пет години след изработването на кадастралните карти и регистри, в който фирмите изпълнители да отстраняват безплатно допуснатите грешки и неточности след подадени от граждани сигнали, каза изпълнителният директор на АГКК инж. Валентин Йовев.

Той обяви също, че годишните приходи от АГКК към държавния бюджет възлизат на 18 млн. и 400 хил. лв., а издръжката на Агенцията е 8 млн лв.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.06   1444 г. – Подписан е Адрианополският мир, който слага край на първия поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди за прогонване на османските нашественици от...