Дават пари за "зелени" подобрения на дома*

14.09.2011 | 13:28
по статията работи: Петър Чернев
От кредитната линия ще могат да се възползват около 20 хиляди домакинства в селските и труднодостъпните райони
Дават пари за "зелени" подобрения на дома*

*Информацията е актуализирана в 18:30 часа

Домакинствата в страната ще могат да получат кредити на стойност 40 млн. евро и 14 млн. евро безвъзмездна помощ за подобряване на жилищата си през следващите 3 години. Средствата ще бъдат отпуснати по Програмата за енергийна ефективност в дома REECL.

Помощта ще варира между 20, 30 и 35% от стойността на ремонта. Тя ще зависи от това дали кандидатстват индивидуални домакинства, цели многофамилни сгради или сдружения на етажните собственици за едновременно подобрение на сградната обвивка и инженерните системи. С така зададените условия се стимулира подобряването на ефективността на цели сгради, а не само на отделни жилища.

Кредитната линия, която се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и безвъзмездната помощ, която се осигурява от Международния фонд "Козлодуй", няма да се конкурират с линията за енергийна ефективност, която в скоро време ще стартира по ОП "Регионално развитие" (ОПРР).

Александър Хаджииванов - главен мениджър "Енергийна ефективност и климатични промени" в ЕБВР, обясни, че представеният днес инструмент е насочен към онези 3.1 млн. жилища в страната, които се намират в селските и труднодостъпните райони. Те не попадат в обхвата на ОПРР, тъй като парите от Европейския фонд за регионално развитие ще бъдат насочени към подобряване на услугите на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в 36 градски центрове. Това мнение беше подкрепено и от зам.-министъра с ресор "Енергетика" в МИЕТ Делян Добрев.

Това е вторият програмен период на REECL. От август 2011 г. кредити вече се предлагат от 2 търговски банки - "Прокредит банк" и "Райфайзенбанк". За почти 1 месец са отпуснати средства в размер на 1 млн. евро. По време на днешното събитие беше обяснено, че се водят преговори и с други банки, които се очаква да се включат в програмата в края на тази или началото на следващата година.

Двете банки предлагат различни условия по кредитите:

„Прокредит банк" отпуска максимално 100 хил. лв. или равностойността в евро за до 5 години с поръчител и до 10 години с ипотека. Таксата за отпускане варира между 1.5 и 2.5%. За срок до 2 години годишният лихвен процент за суми до 20 хил. лв. или равностойността в евро е както следва - 12 на сто за кредити в лева за срок до 2 г. и 11% за кредити в евро и срок до 2 г. Въпросът с поръчителите стои по следния начин - един за суми до 10 хил. лв., двама за суми от 10 000 до 20 хил. лв. и ипотека на недвижим имот за суми над 20 хил. лв.

В същото време "Райфайзенбанк" отпуска максимално кредити до 20 хил. лв. при превод на работната заплата в банката и/или с поръчител. Сроковете за отпускане на кредита варират от 6 месеца до 10 години. Клиентът има право да ползва 6-месечен гратисен период за погасяване на главницата. Той може да погасява задължението си на равни месечни вноски.

По време на предишния програмен период от 2005 до 2009 г. са били отпуснати кредити на стойност над 43 млн. евро на 28 хил. домакинства. Благодарение на тези средства жилищата са икономисали 124 450 мегаватчаса енергия, а въглеродните емисии, свързани с жилищното потребление на енергия, са намалели със 170 532 тона на годишна база. Очаква се благодарение на продължението на кредитната линия да бъде подобрена енергийната ефективност на 20 хил. домакинства.

Средства ще бъдат отпускани за модерни технологии като фотоволтаични системи, абонатни станции, термопомпи, уреди за биомаса, слънчеви колектори и др. Желаещите могат да използват услугите на 1200 доставчици и монтажници, които са записани на сайта на REECl. Този списък не е окончателен и може да бъде разширен с всички фирми, които отговарят на условията.

По време на днешното събитие беше обяснено, че е проблем да бъдат убедени цели входове да кандидатстват за кредити. От 2-те банки обясниха, че не могат да направят нищо, ако например в един вход от 40 апартамента 37 отговарят на условията и могат да вземат кредити, а 3 не могат. В този случай желаещите ще трябва да кандидатстват за индивидуални кредити.

Специално за Econ.bg Александър Хаджииванов коментира, че проблемът с ниската култура по отношение на енергийната ефективност не е само български. Той добави, че много по-развити страни имат програми за ограмотяване на населението. Така например, около 40% от домакинствата в Англия имат прозорци с единично остъкление, допълни той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.05   1260 г. – Хубилай става хан на Монголската империя. 1835 г. – В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия. 1873 г....