Дават плажове на концесия през есента

30.05.2014 | 15:45
по статията работи: Георги Георгиев
Инвеститорите с дългосрочни ангажименти облагородяват ивиците, заяви министър Терзиева
Дават плажове на концесия през есента

През октомври и ноември ще обявим процедури за концесиониране на плажовете, на които концесионните договори изтичат или които сега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента не се стопанисват, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Новата политика, която аз лично декларирах при встъпването ми на поста като министър, беше уеднаквяването на режима на отдаване на морските плажове. Начинът е концесия, след провеждане на прозрачни открити процедури, допълни още тя.

Когато един инвеститор има дългосрочен ангажимент той инвестира в облагородяването и опазването на ивицата, обясни Терзиева и допълни, че с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) става възможно отдаването и на части от морския плаж.

„Новото е, че вече големите плажни ивици можем да ги отделяме на по-малки обособени плажове. Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха заявители за концесия, защото големите плажове изискват много големи концесионни такси и нямаше икономическа изгода и възвръщаемост“, обясни минитърът и допълни, че се надява промените да доведат до повишаване на интереса към плажове, към които в момента не е имало.

На този етап на концесия са дадени само плажовете към които има инвеститорски интерес, останалите години наред имат проблем с обезопасяването, а част от тях са посещаеми. Просто държавата нямаше как да осигурява водното спасяване поради липса на законов регламент. С измененията на ЗУЧК вече имаме такава възможност, информира министърът.

Броят на неохраняемите плажове е 83. Областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат кои от тях да се обезопасят с по 1-2 поста през юли и август.

Съвместно с кметовете по места те трябва да идентифицират посещаемите места, разясни Терзиева. Областните управители трябва да предоставят в МРР схема с обозначени участъци, които ще бъдат обезопасени. Тази схема се одобрява от министъра на регионалното развитие.

Според Терзиева приоритетно ще се обезопасяват градските плажове и тези с по-висока посещаемост, до които има възможност за достъп на линейка. Достъпът до тези плажове ще бъде свободен. На неохраняемите плажове ще бъдат поставяни предупредителни табели.

Действащите концесионни договори са 58., а договорите за отдаване под наем – 39 Приходите за 2013 г. са около 14 млн.лв., а прогнозните за 2014 г. са за 16 млн. лв. Увеличението от 2 млн. лв. е заради сключените нови договори за отдаване под наем на морски плажове, които през миналия сезон 2013 са били неохраняеми като „Иканталъка 2”, „Чайка-север”, „Червенка”, „Созопол-Буджака” и „Каваците-север“.

50% от приходите от договори за концесия и наем остават за общините, на чиято територия е плажа. Те са за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни и велосипедни алеи до плажовете. Останалите 50% от приходите отиват в държавния бюджет.

Терзивева бе категорична, че и тази година ще има засилен контрол от страна на МРР върху изпълнението на ангажиментите от страна на наемателите и концесионерите. Утвърден е графикът за извършване на проверки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 04.01   870 г. – На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква. 1152 г. – Фридрих I Барбароса е избран за...