Дават 5 млн. лв. за иновативни проекти на малки и средни фирми

01.10.2012 | 15:51
по статията работи: Теодора Пенева
Проекти е две категории ще се състезават за финансиране от Националния иновационен фонд
Дават 5 млн. лв. за иновативни проекти на малки и средни фирми

Днес (1 октомври 2012 г.) от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) откриха шестата конкурсна сесия за набиране на проекти в рамките на Националния иновационен фонд (НИФ). Това информираха от пресцентъра на агенцията.

Бюджетът на НИФ за текущата година възлиза на 5 млн. лв. Стратегическата цел на Фонда е повишаване на конкурентоспособността у нас чрез стимулирането на пазарноориентирани научно-приложни изследвания, предназначени за индустрията. Освен това – създаване на условия за привличане на частни капитали за финансиране на иновации в съответствие с Иновационната стратегия на Република България и мерките за нейната реализация, обясняват от ИАНМСП.

В конкурса могат да участват два типа проекта – научноизследователски развойни проекти и проекти за техническа осъществимост. Крайният срок за приемане на заявления е 17:30 часа на 31 октомври 2012 г.

Максималната стойност на субсидията при научноизследователските  развойни проекти (НИРД) е 500 хил. лв. Срокът на реализация е от 12 до 36 месеца. Проектите в тази област се състоят от две категории задачи - индустриални научни изследвания и експериментално развитие. Интензитетът на помощта, изчислен на основата на приемливите разходи по проекта, не трябва да надвишава съответно 50% - за индустриални научни изследвания, и 25% - за експериментално развитие.

При проектите  за техническа осъществимост максималната стойност на субсидията е 50 хил. лв. за проекти със срок на реализация до 1 година.

И при двата вида проекти  установените тавани на помощта за индустриални научни изследвания и експериментално развитие могат да бъдат завишени в зависимост от категорията на предприятието и наличието на действително сътрудничество с изследователска организация и/или друго предприятие.

За субсидия могат  да кандидатстват всички лица, регистрирани по Търговския закон на Република България, реализиращи проектите на територията на страната. Условието е те да реализират тези проекти сами или съвместно с други лица, регистрирани по Търговския закон, висши училища, Българската академия на науките (БАН), научни организации или колективи.

В конкурсната сесия могат да кандидатстват и български организации, които участват в международни проекти с марката ЕВРИКА, с оглед получаване на финансиране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...