Давността за несъбрани глоби е 2, а не 5 години

19.04.2017 | 10:25
по статията работи: econ.bg
Според върховните съдии би било административен произвол, ако се приеме, че срокът за изпълнение на административното наказание глоба е 5 години
Давността за несъбрани глоби е 2, а не 5 години
Снимка: под лиценза на creative commons

Давността за глоба, наложена като административното наказание е 2, а не 5 години. Това обяви с тълкувателно решение Върховният административен съд. С него се прави опит да се сложи край на противоречивата съдебна практика, по която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), а други прилагаха 5-годишна давност по Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), пише в. "Сега".

Спорът произтича от обстоятелството, че глобата, освен административно наказание, е и публично вземане. Такива са и останалите изброени в ДОПК вземания - данъците, осигурителните вноски, митата и др. Според съда има разлика между глобата и останалите публични вземания. И тя е, че е административно наказание и този фактор е в основата на сравнително по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание. "Фактът, че глобата е публично вземане, не означава, че изпълнителската давност за нея следва да е еднаква с тази за останалите публични вземания", пише в мотивите.

Според върховните съдии би било административен произвол, ако се приеме, че срокът за изпълнение на административното наказание глоба е 5 години, след като веднъж е започнало изпълнението. "Ако това въздействие не бъде осъществено в относително кратки срокове за леките нарушения, които се наказват с глоба, постигането на заложените в закона цели става по-трудно или невъзможно, което обезсмисля и административно-наказателната репресия", пише в тълкувателното решение.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 04.04   1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и...