Дали всъщност дюните около Несебър са дюни? 1

03.01.2013 | 13:22
по статията работи: Ивелина Георгиева
Никъде в преписката не пише, че това са дюни, заяви Мирослав Найденов. Според еколога Тома Бинев земите без съмнение са дюни
Дали всъщност дюните около Несебър са дюни?

След разразилия се скандал за продажбата на земи от Държавния горски фонд около Несебър, днес стана ясно, че Междуведомствена комисия ще проверява всички действия по преписката за дюните в Несебър от 2007 до 2012 г. Същевременно на преден план излезе явно противоречие между еколози и управляващи относно това дали земите са дюни или не.

Комисията също така ще търси причината за изваждането им от горския фонд през 2007-2008 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседание на работна група по проблемите със земите в Несебър.

Комисията започва работа от днес и до края на следващата седмица трябва да излезе с доклад по случая, предаде iNews.bg.

Найденов представи побробно хронологията на преписката за тази земя и подчерта, че през 2007 г. дюните попадат като урбанизирана територия в устройствения план, а през 2008 г. са изключени от горския фонд. През 2009 г. е подадено заявление за закупуване на земята от физическо лице, но данъчната оценка на имота е била едва 11 320 лева.

През 2009 г., когато става ресорен министър, Найденов разпорежда да бъдат преустановени всички преписки заради занижените оценки на имотите. "Около 3500 преписки заварихме и всички бяха спрени", каза министърът. Той също така коментира, че в Несебър от 2009 г. до момента не е имало процедури за изключване от горския фонд.

Преписката за дюните в Несебър е завършена през 2012 г., когато оценката на земята става 520 000 лева, а сделката е финализирана за 1,141 млн. лева.

Министърът на земеделието и храните защити заместничката си Светлана Боянова, която е положила подписа си върху преписката. Той подчерта, че административната процедура изисква да се подписват преписки, които са финализирани. За целта преди подписа на министъра има още 10-15 подписа на експерти.

"Никъде в преписката не пише, че това са дюни. Това, което тя е подписала, е урбанизирана територия. Защо никой не потърси мнението на този, който е продал, и на този, който е купил имота", каза Найденов.

Новосформираната междуведомствена комисия ще има за цел да провери всички тези процедури от 2007 г. насам и да установи има ли административни и законови нарушения, посочи земеделският министър. Ако бъдат установени такива, докладът на комисията ще бъде предаден на прокуратурата.

"Има становище на МОСВ, че земите не подлежат на екологична оценка, затова комисията ще уточнява как е било допуснато това", каза Найденов. "Ще се установи, кой през 2007-2008 г. е извадил земите от Горския фонд и ги е направил недюни", допълни той.

Експертът в МОСВ Росица Димова поясни, че процедурата за екологична оценка на имота е спазена и според нея не е необходимо да се прави по-висока екологична оценка. "Този имот никога не е бил в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии. Имота попада в Закона за биологичното разнообразие с решение на Министерския съвет от началото на 2007 г.", посочи Димова.

По думите на председателя на Коалиция "Да остане природа в България" Тома Белев има липса на публичност относно Устройствените планове, тъй като хората не могат да разберат, какво точно придвиждат те. Друг много голям проблем, според еколога, е неприлагането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и липсата на карта за дюните в България.

Белев подчерта, че няма никакво съмнение затова, че земите в Несебър са дюни и са част от Натура 2000.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

dorn dourd 03.01.2013 | 14:34
И какво е общото между грозния хотел в курорта "Дюни" на снимката и дюните край Несебър и Равда.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...