Данъчните пишат на длъжници по електронен път

17.06.2011 | 11:06
по статията работи:
В имейла получателят трябва да върне потвърждение, че го е получил, като за улеснение е приложен и текстът на отговора
Данъчните пишат на длъжници по електронен път

Пловдивските публичните изпълнители започнаха да изпращат покани и документи до длъжниците си по електронен път. За първите три месеца от функционирането на услугата са изпратени близо 700 електронни съобщения, като в 54% от случаите клиентите са потвърдили, че са получили поканата от данъчните. Тази форма на комуникация значително съкращава разходите както на фирмите, така и на администрацията, тъй като не е необходимо клиентите да идват на място в офисите на НАП, за да получат своите съобщения.

При електронното връчване на документи публичните изпълнители изпращат електронно подписано съобщение, съдържащо прикачен документ, който от своя страна също е подписан с електронен подпис. В имейла от данъчните е описано, че получателят трябва да върне потвърждение, че го е получил, като за улеснение на клиентите е приложен и текстът на отговора, съобщиха от НАП.

Първите опити на пловдивските данъчни показват, че гражданите изпитват известни затруднения с отварянето на електронно подписаните документи. По тази причина все още се налага публичните изпълнители да дават напътствия по телефона как да се отвори имейла и какъв отговор да се върне чрез електронна поща. Данъчните са установили също, че някои длъжници нарочно не връщат потвърждение, че са получили е-поканата, с надеждата, че така ще отложат плащането към държавата. От агенцията апелират към своите клиенти да не чакат нова покана, а да изпълняват задълженията си навреме, защото публичните изпълнители разполагат с достатъчно инструменти за принудително събиране.

Електронната кореспонденция с клиентите на НАП стана възможна след като през миналата година влезе в сила изискване всички регистрирани по ЗДДС дружества да декларират имейл пред агенцията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.06   217 г. – Втора пуническа война: Състои се Битката при Тразименското езеро, в която картагенците, ръководени от Ханибал, организират една от най-големите и успешни...