Да работим за един по-прозрачен енергиен пазар

15.11.2012 | 17:07
по статията работи: Петя Бързилска
ЕК: Цените, определяни чрез държавна интервенция, може да създаде измамно усещане за защитеност
Да работим за един по-прозрачен енергиен пазар

Европейската комисия (ЕК) настоява държавите членки да положат повече усилия за транспонирането и прилагането на съществуващите правила за вътрешния енергиен пазар на Европейския съюз. Комисията смята да си сътрудничи с държавите-членки, за да се дадат повече права на потребителите и да се намалят държавните интервенции, които изкривяват пазара.

Един ефективен, свързан и прозрачен вътрешен енергиен пазар в Европа може да предложи на гражданите и предприятията сигурни и устойчиви доставки на енергия на възможно най-ниска цена, коментират от ЕК.

Вече е постигнат напредък при предлагането на по-голям избор на потребителите, поддържането на стабилни цени на едро и постоянното осигуряване на достатъчни количества, но все още трябва да се работи за реализирането на пълния потенциал на един действително интегриран европейски пазар, казват от ЕК. Комисията предвижда няколко дейности с цел завършване на вътрешния енергиен пазар на ЕС до 2014 г.

ЕК настоява за повече права на потребителите. Проучванията показват, че само един от всеки трима потребители сравнява офертите за предоставяне на услуги.

По предварителна оценка потребителите в ЕС биха могли да спестят до 13 милиарда евро годишно, ако се прехвърлят на най-изгодната налична тарифа за електроенергия.

Комисията ще гарантира, че залегналите в европейското законодателство права на потребителите присъстват явно в националните закони и всички участници на пазара ги зачитат. Това включва правото на прехвърляне от един към друг доставчик в рамките на три седмици без никакви разходи.

Комисията ще насърчава и внедряването на интелигентни системи за отчитане, които ще позволят на потребителите да управляват консумацията си в реално време и да упражняват по-добър контрол върху сметките си за енергопотребление. Ще бъде обърнато особено внимание на защитата на уязвими потребители.

Освен това, понастоящем само 9 държави членки (Австрия, Чешката  република, Германия, Финландия, Люксембург, Нидерландия, Словения, Швеция и Обединеното кралство) нямат регулирани цени на дребно на енергията.

Цените, определяни чрез държавна интервенция, не осигуряват на потребителите възможно най-изгодната оферта, смятат от ЕК.

Такава интервенция носи риск да създаде измамно усещане за защитеност, което отнема стимула на потребителите активно да търсят по-добри възможности, включително и услуги във връзка с енергийната ефективност. Освен това, регулираните цени за крайните потребители възпрепятстват инвестициите. Те пречат на дружествата да излязат на пазара и да инвестират в ново енергопроизводство. Цените, регулирани под себестойността, водят до задлъжняване, което в крайна сметка натоварва данъкоплатците, смятат от ЕК.

Европейската комисия предвижда и прилагане на законодателството за вътрешния пазар и налагане  на правилата за конкуренцията.

Макар че от крайния срок март 2011 г. изтекоха 20 месеца, някои държави членки все още не са транспонирали изцяло третия пакет за енергийния пазар. Комисията ще продължи да прилага процедури за нарушение, за да гарантира правилното прилагане на съответните европейски правила. Правилата във връзка с конкуренцията трябва да се наложат енергично, за да се гарантират равнопоставени условия за дейността на всички участници на пазара, смятат от Комисията.

ЕК иска и осигуряване на гъвкава пазарна структура. Някои държави членки планират подкрепа за енергопроизводителите, оставящи на разположение капацитета си, за да гарантират достатъчната му наличност дори когато променливите източници на електроенергия, като вятърът и слънчевото греене, не са в състояние да произвеждат. Това се нарича механизъм за разпределение на капацитета.

Преждевременно въведените и зле проектирани механизми за разпределение на капацитета могат обаче да доведат до раздробяване на вътрешния пазар и да възпрепятстват инвестициите. Преди въвеждането на такива механизми държавите членки следва да анализират дали липсват инвестиции в енергопроизводството и защо. Преди държавите членки да се намесят на пазара в национален мащаб, следва да се разгледат трансгранични решения. Обикновено европейските решения са по-ефективни по отношение на разходите.

Освен това Комисията ще предложи насоки за схеми за подпомагане във връзка с възобновяемите енергийни източници, така че да се подобри ефективността на вътрешния пазар.

"Когато става дума за газ и електроенергия, гражданите и предприятията се интересуват от две неща — сигурност на доставките по всяко време и приемливи цени. Това ще бъде постигнато най-добре при функциониращ европейски енергиен пазар", заяви комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

Същевременно стана ясно, че е стартирал нов европейски проект за насърчаване на широкомащабното интегриране на фотоволтаични системи в електроразпределителните мрежи.

Новият двугодишен проект, наречен PV GRID, се финансира по програмата на Европейската комисия "Интелигентна енергия Европа“ и ще продължи до октомври 2014. Целта на PV GRID е да допринесе за преодоляване на регулаторните и нормативни предизвикателства, свързани с интеграцията на големите дялове електроенергия от фотоволтаични инсталации в разпределителната система в цяла Европа.

През последните години се очертава напълно нова ситуация в няколко европейски страни - разпределителните мрежи да се справят с големите дялове на фотоволтаично производство, което води до нови технически, икономически и административни предизвикателства.

PV GRID следва проекта PV LEGAL, който бе завършен през февруари 2012 г. Консорциумът PV GRID включва също и други участници от по-широкия електроразпределителен сектор, за да се отговори на конкретни въпроси за работата и регулирането на разпределителната мрежа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 04.12   1533 г. – Иван Грозни става велик княз на Московското княжество. 1639 г. – Йеремия Хорокс и Уилям Крабтрий за първи път наблюдават пасаж на Венера. 1808 г....