Делото срещу по-високата цена на парното и топлата вода започва днес

19.09.2017 | 11:00
по статията работи: econ.bg
В края на април стана известно, че прокуратурата е оспорила решението на регулатора пред столичния административен съд
Делото срещу по-високата цена на парното и топлата вода започва днес
Снимка: БГНЕС

Делото срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което бе увеличена цената на топлинната енергия, започва днес. В края на април стана известно, че прокуратурата е оспорила решението на регулатора пред столичния административен съд.

С него КЕВР реално е увеличил цената на парното и топлата вода с повече от 25 процента, аргументираха се през април от Върховната административна прокуратура. Според протеста на държавното обвинение с решението си енергийният регулатор на практика се е съгласил да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени.

"Подобна ситуация не е в унисон и с целите по член 2 от Закона за енергетиката и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение неминуемо ще бъде утвърдена", се казваше в съобщението на прокуратурата.

Решението на КЕВР се отдалечавало твърде и от няколко правни принципи – на оправданите правни очаквания; на последователност и предвидимост, според който органът е трябвало своевременно и публично да огласи критериите, вътрешните правила и установената си практика по прилагане на закона и постигане на целите му; както и принципа на съразмерността, който налага органите да упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо.

Прокуратурата оспори решението на КЕВР и за цената на газа, в сила от 1 април, при което суровината поскъпна с близо 30 на сто, заради допуснати съществени нарушения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 06.04   885 г. – Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. – Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард...