Делян Добрев: Трябва да изградим интерконектор между България и Турция

28.04.2012 | 12:16
по статията работи: Александър Димитров
Ще се допитваме до Съвета на министрите на ЕС относно подкрепа за проекта
Делян Добрев: Трябва да изградим интерконектор между България и Турция
Снимка: Булфото

 

Изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция е ключов фактор за получаването на газ от Азербайджан през 2014 година, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БНР. Той допълни, че с посещението в Баку е постигната крачка напред посредством подписването на меморандума между БЕХ и държавната компания на Азербайджан - „Сокар“. България е първата страна от ЕС, която ще получава азербайджански доставки на газ, уточнява агенция „Фокус“.

Добрев допълни, че 2014 година е изключително реалистичен срок и се очаква по-засилен трафик към 2018 година, когато ще започне работата си разширеното находище „Шах Дениз Г“. Преди това обаче е усъществимо по-малки количества да достигнат територията ни, което също е важна енергийна крачка.

„Има някои въпросителни около този срок, защото до тогава ние трябва да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура няма как да доставим този газ в България. Затова и премиерът каза, че също ще говори в Съвета на министрите на ЕС затова идеята за интерконектор между България и Турция да бъде подкрепена. Този интерконектор ще доведе диверсификация за Европа. Той заедно с нашата преносна система, дори и без да е изграден голям газопровод на територията на България, може да осигури на Европа до 10 млрд. куб. Газ“, продължи Добрев. Според него няма да бъде проблем включването на интерконектора към някои бъдещи големи газопроводни проекти.

Все още обаче е рано за уточняване, дискутиране и коментиране на цените и търговските взаимоотношения с Азербайджан, посочва и БГНЕС, цитирайки Добрев. Самият министър за заключение посочва, че в момента страната ни е около 85% зависима от доставките на руски газ, а едва 15% от енергията идва от местния добив.

Вчера се състоя официална среща между премиерите на България и Азербайджан, на която двете страни обявиха, че ще си сътрудничат в сферите на енергетиката, транспорта, селското стопанство, иновациите, образованието, както и борбата с престъпността.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...