Делян Пеевски е новият председател на ДАНС*

14.06.2013 | 10:19
по статията работи: Ивелина Георгиева
Сред задачите на новия шеф на агенцията е пресичане на контрабандни канали
Делян Пеевски е новият председател на ДАНС*

Делян Пеевски от ДПС вече е председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Първоначално той бе избран с гласовете на ДПС и "Атака" - със 114 гласа от 125 гласували, предаде iNews.bg.

След това депутатите на ГЕРБ, които бяха напуснали пленарната зала, се върнаха и поискаха прегласуване на избора. Председателят на парламента спази процедурата и назначи повторно гласуване.

След повторния вот Пеевски бе избран със 116 гласа "за", от 204 гласували народни депутати и 87 - "против". Предложението му за шеф на ДАНС дойде от премиера Пламен Орешарски.

"Кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС бе съгласувана с парламентарните сили и мисля, че е удачна". Така премиерът Пламен Орешарски коментира номинирания от него за шеф на ДАНС депутат от ДПС.
С ръководствата на ДПС и БСП са обсъждали различни варианти, но кандидатурата на Пеевски е надделяла над останалите, защото е външен специалист. Орешарски поясни, че умишлено се е търсел такъв, за да може да се преструктурират някои активности в агенцията.

Първите задачи, които Пеевски ще поеме на новия пост, са описани в програмните приоритети на кабинета. Сред тях са възстановяване на държавността и пресичане на контрабандни канали. "Основната цел ще бъде подобряването на приходната част в бюджета", поясни Орешарски.

Премиерът заяви, че се надява с течение на времето парламентарната обстановка да се успокои и нещата да тръгнат по-гладко.

На въпрос дали се притеснява от обществено недоволство с тази номинация, Орешарски отговори, че още на втория ден след сформирането на кабинета е имало протести срещу правителството му.

Относно опасенията на Цветан Цветанов, че няма да можем да работим с евроатлантическите служби, премиерът каза "ще видим".

От прессекретарята на президента Росен Плевнелиев съобщиха, че във връзка с днешното решение на Народното събрание за избор на председател на ДАНС държавният глава отменя участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2. На 20 юни, четвъртък,  Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с единствена тема реформата в сектор „Сигурност“.

Съмнения в България има към всеки, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод журналистически въпрос на БТА дали над избрания за председател на ДАНС Делян Пеевски не тегнат съмнения. Станишев каза, че е разговарял с Пеевски вчера и новият председател на ДАНС има волята и решимостта да работи за държавата и за хората, да се противопостави на всякакви икономически интереси и корупцията. "Съдете го по действията", призова Станишев.

*Статията в обновена в 11.40 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...